Efter flera månader av ovanligt varmt väder – nu stryker fästingarna med. Foto: Mostphotos

Nytt skäl att älska värmen – fästingarna dör

Trött på hettan? Nu finns det i alla fall ett skäl att jubla över extremvädret. Värmen gör att läbbiga kryp som mördarsniglar och fästingar dukar under. – De har det kämpigt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

  • Publicerad 18:47, 22 jul 2018

Stockholmarna må svettas och plågas i värmen, men de flesta klarar sig med hälsan i behåll. Värre är det för krypen.

Torkar ut

Den senaste tidens extremhetta gör att insekter som fästingar och sniglar torkar ut och dör i solen.

– Fästingens hela affärsidé är att sitta på grässtrån och vänta på att ett djur eller människa ska gå förbi, som en blodsugande kardborre. Men det kan dröja en dag, sex veckor eller tre månader innan det händer. Att som ett litet uttorkningskänsligt djur sätta sig i brännande sol och vänta är riskabelt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Många fästingar tar sin tillflykt till jorden, men även där är det höga temperaturer och torka.

– En del tar säkert risken och torkar bort i solen men de försiktiga kryper ner i marken. När det är torrt även där kan man tänka sig att även de försiktiga stryker med.

Färre snigelbebisar

Även de avskydda mördarsniglarna har det tufft.

– De torkar lätt ut i torrt och varmt väder. De som finns växer till sig långsammare och det blir färre snigelbebisar, säger Didrik Vanhoenacker.

Det finns skäl att glädjas över värmen, alltså. Men faktum är att värmen kan bli ett hårt slag mot betydligt fler småkryp. Fjärilar, bin och humlor gillar värmen men drabbas istället av den dåliga tillgången på vatten och nektar.

Bygg ett vattenbad

Men det finns sätt att hjälpa djuren på traven.

– Sätt ut ett vattenbad på altanen eller balkongen. Det brukar vara väldigt uppskattat, och du kommer att få en massa gulliga humlor och fjärilar som pollinerar i din trädgård, säger Didrik Vanhoenacker.

Fakta

Så kan du hjälpa djuren

  1. Vattenbad. Häll upp vatten i ett fat och fyll med glaskulor eller grus. Ställ ut på balkongen eller altanen. Gruset eller glaskulorna gör att humlor, bin och fjärilar dricka av vattnet utan att drunkna.
  2. Satsa på bra nektarväxter. Timjan, oregano eller lavendel är exempel på bra nektarväxter som lockar till sig bin, humlor och fjärilar. Vattna dem lite extra så att de kan producera nektar, och invänta en svärm av vackra fjärilar.
Visa merVisa mindre