Sjukhuset är i dåligt skick. Nu kan det ersättas med ett nytt. Foto: Anna Z Ek

Nytt sjukhus i Handen kommer närmare

Bromma sjukhus, Jakobsbergs sjukhus och Sabbatsberg – alla ska de säljas, men nu vill landstinget vänta lite. Anledningen är att de vill vara säkra på att inte vårdplatser för äldre försvinner. Dessutom finns nu åter planer på att bygga ett nytt sjukhus i Handen.

  • Publicerad 10:15, 9 okt 2018

Försäljningarna av flera närsjukhus i länet sätts på vänt. Landstingsfullmäktige har visserligen beslutat att Bromma sjukhus, Jakobsbergs sjukhus och en del av Sabbatsbergs sjukhus ska säljas, men nu vill hälso- och sjukvårdsförvaltningen att man avvaktar med det.

Det framgår av förslaget till investeringsplan 2019-2028 som ska fastställas av landstingsfullmäktige.

Behövs fler vårdplatser för äldre

Anledningen är att det bedrivs geriatrisk vård, äldrevård, på dessa sjukhus, och geriatriska vårdplatser är det ont om.

Och behovet väntas öka. Till 2026 behövs 190 nya platser, och man vill inte äventyra de vårdplatser som finns.

Bromma sjukhus har näst flest geriatriska vårdplatser i landstinget.

På Sabbatsberg ska den som köper fastigheten uppföra en ny vårdbyggnad, och nu vill hälso- och sjukvårdsförvaltningen ha ett ord med i laget om vilken vård som ska bedrivas i det nya huset.

Handens sjukhus också till salu

Planer finns även på att sälja Handens sjukhus, som är slitet och utdömt. De planerna går i stå nu. Tvärt om föreslås att utreda att bygga ett nytt sjukhus, och på så vis säkerställa geriatriska vårdplatser.

Även vid Dalens sjukhus kan ett nybygge ge geriatriken ett tillskott. På sikt diskuteras också en ny geriatrisk enhet vid Södersjukhuset.