Peppade. Adem, Novin, Hilal och Julietta ser fram emot att kunna låna redskap ur containern. Fotbollsproffset och nykläckte Skol IF-ambassadören Erik Berg dansade med kycklingar och skrev autografer, bland annat till Sam Larsson. Foto: Claudio Britos

Nytt samarbete ska få Grimstaeleverna att röra på sig mer

En blå container fylld med redskap symboliserar ett kliv vidare i samarbetet mellan Grimstaskolan och Djurgårdens IF skolidrottsförening. På skolan får eleverna numera chans till både sport och andra aktiviteter, helt gratis.

  • Publicerad 15:22, 24 sep 2021

I den blå containern som öppnades till skolbarnens jubel finns sportartiklar och redskap som används för att ge rörelsefyllda aktiviteter med ledare, både på raster och innan och efter skoldagen. Men eleverna kommer även att kunna låna redskap på samma sätt som i ett bibliotek.

– Det känns jättebra, säger femteklassaren Hilal Yesil.

Klipptes. Erik Berg klippte bandet och öppnade sedan dörrarna tillsammans med rektor Marita Svahn. Foto: Claudio Britos

Basket. Sam Larsson med en ballong han fått under invigningen och en av containerns basketbollar. Foto: Claudio Britos

Här finns Skol IF i västerort

Blackebergsskolan

Alviksskolan

Grimstaskolan

Kristofferskolan i Åkeslund

Kunskapsskolan i Spånga

Visa merVisa mindre

Peppade. Adem Elezaj, Novin Alsaedi, Hilal Yesil och Julietta Bayhidyan stöttar att skolan är mobilfri. De menar att rörelse är viktigt och ser fram emot att kunna låna redskap ur containern. Foto: Claudio Britos

Lika bejublad som containern blev fotbollsproffset Erik Berg med tolv A-landskamper på meritlistan. Han lade skorna på hyllan i somras och är nu nykläckt ambassadör för Djurgårdens satsning Skol IF.

– Allt som uppmuntrar till rörelse hos unga människor är viktigt. Jag ville vara med i den här satsningen där man får in detta naturligt under skoldagen, säger Erik Berg som fick skriva autografer i kubik på block, papperslappar och armar.

Nykläckt. Erik Berg dansade bland kycklingarna som den nykläckta ambassadör han är. Den före detta landslagspelaren fick motta jubel bland annat när han svarade ja på frågan om han spelat med Zlatan. Foto: Claudio Britos

Autgrafjakt. Erik Berg fick skriva mer än en autograf. En del elever ville även ha autografer på armarna. Foto: Claudio Britos

Autograf. Tredjeklassaren Sam Larsson fick en autograf som så många andra denna dag. Foto: Claudio Britos

Djurgårdare leder aktiviteter

På Grimstaskolan finns numera också en person från Djurgårdens skolidrottsföreningsom leder aktiviteterna. Kostnaden för ledaren delar Grimstaskolan och Djurgårdens Skol IF lika på.

– Det vi vet i dag är att våra barn och unga rör sig alldeles för lite och att rörelse påverkar hjärnkapaciteten, säger Helene Gavelin, biträdande rektor på Grimstaskolan.

Skolan blev även mobilfri under vårterminen.

– Det är bättre att vi rör på oss än sitter still, säger Julietta Baghidyan och får medhåll av Adem, Novin och Hilal.

"Inte alla som har pengar"

Biträdande rektorn påpekar att cirka 20 procent av skoldagen består av rast. Satsningen innebär att eleverna erbjuds organiserade aktiviteter både på skoltid och utanför skoltid, samt ledarskapsutbildning för de äldre eleverna.

Dessutom får skolan delta i tävlingar och cuper. Närmast en fotbollscup på Campus Manila och Tele2 Arena där Grimstaskolan möter andra skollag.

– Alla aktiviteter är gratis för barnen. Det är inte alla vårdnadshavare som har pengar för medlemsavgifter eller resurser för att skjutsa barnen till och från träningar och aktiviteter, säger Helene Gavelin.

Ingen scouting för DIF

Rektorerna och Djurgården är noga med att poängtera att det inte finns något i satsningen som går ut på att hitta idrottstalanger för Djurgårdens IF.

– Som idrottsförening behöver vi bli mer relevant för staden och människorna här. Vi behöver göra mer viktiga saker för människorna och bli en del av deras vardag, säger Skol IF:s verksamhetschef Staffan Holmberg.

Delar på lönen

Skol IF finns på 21 skolor runt om i Stockholmsområdet.

Bakom idén står Djurgårdens IF som bildade Djurgårdens Skolidrottsförening i början av 2020.

En anställd från Djurgårdens skolidrottsförening finns på varje skola för att leda aktiviteter.

Lönen för den anställde delar Djurgården och respektive skola på.

Idrottsförvaltningen stöttar Djurgårdens skolidrottsförening med 1,5 miljoner kronor 2021.

Beslut om pengar för 2022 tas efter utvärdering.

Visa merVisa mindre