Samarbete. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef i Järfälla vid stationsområdet i Jakobsberg. Foto: Järfälla kommun

Nytt samarbete med polisen ska förebygga grovt våld

I det nya samverkansavtalet med polisen utlovar kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) mer konkreta insatser mot kriminella.

  • Publicerad 06:32, 13 dec 2021

Att bara skriva på ett symboliskt papper där ingenting är nytt skulle kännas meningslöst.

– Det har ska inte bara vara ett slentrianmässigt dokument. Att bara skriva på ett symboliskt papper där ingenting är nytt skulle kännas meningslöst, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M), om varför processen med att få avtalet på plats har dragit ut på tiden.

Vad är det som är konkret då? Jo, polisen har bland annat lovat att de kommer vara på plats vid kommunens trygghetskontor vid tio tillfällen.

Mitt i har tidigare berättat om polisens medborgarlöften vad gäller mopedåkning. Det handlar om tio insatser vid skolor riktade mot mopeder och crossmotorcyklar och att information ska ges till tonåringar vid tio tillfällen.

Dessutom ska fem gemensamma riktade helginsatser göras för att öka tryggheten.

Inget nytt i "Sluta skjut"

Under nästa år ska kommunen och polisen starta ett utvecklingsarbete för att minska och förebygga grovt och dödligt våld bland kriminella grupper. Det låter snarlikt som projektet Sluta skjut som Mitt i berättat om tidigare, men det är det inte menar man.

Enligt kommunalrådet Dan Engstrand (M) är det ingenting nytt som hänt när det gäller Sluta skjut.

– Samtal pågår fortfarande och vi har inte landat i något beslut än.

Polisens medborgarlöften

Närvaro vid stationen, centrum och platser där unga samlas ska motverka rekrytering till kriminela gäng. Minst fem helginsatser.

Polisen och kommunen ska finnas på trygghetskontoret vid tio tillfällen under 2022.

Arbetet för att minska dödligt samt grovt våld bland kriminella grupperingar ska utvecklas.

Tio insatser vid skolor, riktade mot mopeder, motorcyklar och crossmotorcyklar utlovas. Information ska ges till tonåringar vid tio tillfällen.

Samverkan med kommunala aktörer ska göra det lättare att hitta stulna mopeder.

Elever och vårdnadshavare ska få information om arbetet med trafiksäkerheten.

Järfälla kan bli testkommun för projektet "Sluta skjut". I Upplands-Bro, som ingår i samma lokalpolisområde, har politikera sagt ja, men i Järfälla pågår det fortfarande samtal.

Visa merVisa mindre