– Sollentuna sticker ut kraftigt när det gäller andelen döda på äldreboenden. Eftersom IVO:s granskning visat på allvarliga brister i regionens marknadsstyrda äldrevård är det viktigt att titta närmare på äldreboendena i de värst drabbade kommunerna, säger Talla Alkurdi (S) oppositionsregionråd.

Hittills har 59 personer avlidit av covid-19 på Sollentunas äldreboenden. Därmed är Sollentuna den kommun med flest dödsfall på äldreboenden i länet efter Stockholms stad och Nacka, enligt Socialstyrelsens statistik från den 23 november.

IVO-kritik mot regionerna

Förra veckan presenterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en granskning av regionernas läkarvård på äldreboenden under pandemin. Den visade att covidsjuka på äldreboenden i Region Stockholm inte hade fått individuella bedömningar, att läkarbedömningar ofta gjorts över telefon, och att journalföringen har varit bristande.

IVO riktade också kritik mot att vård i livets slutskede satts in utan tillräckligt noggranna bedömningar.

S: Har inte tid att vänta

Socialdemokraterna krävde redan i september en oberoende kommission för att utreda varför Sollentunas äldreboenden drabbats så hårt av pandemin. Men förslaget röstades ner av majoriteten i fullmäktige med hänvisning till att man ville vänta in Region Stockholms statistikgenomgång.

Den genomgången är nu försenad och Joakim Jonsson anser att Sollentuna inte har tid att vänta längre.

– Pandemins andra våg är här nu och vi behöver snabbt få reda på varför så många dör på just Sollentunas äldreboenden så att vi kan genomföra nödvändiga förändringar och rädda liv, säger han.

"Läget mycket bättre nu"

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, menar emellertid även nu att det är bäst att invänta regionens utredning innan kommunen inleder en egen.

– Vi måste se till att vi utreder rätt saker, och i rätt ordning. Den granskning IVO presenterade nyligen handlade om läkarinsatserna på regionens äldreboenden. Det är Regionens ansvar. Kommunerna har ansvar för vården upp till sjuksköterskenivå, säger hon.

Sollentunas medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, har daglig kontakt med alla kommunens äldreboenden och känner sig trygg i att omsorgen upp till sjuksköterskenivå fungerar bra, förklarar Anna-Lena Johansson.

– Läget är mycket bättre på våra äldreboenden nu än i våras. Vi har inte alls samma smittspridning, även om vi har fått in den nu också. I dag har vårdpersonal förtur att testa sig, vi har ingen materialbrist, och personalen har fått utbildning.

Vill se mer läkarinsatser

Däremot tycker Ann-Lena Johansson att det skulle behövas mer läkarinsatser då de som bor på äldreboenden är sjukare i dag än för några år sedan, och ofta multisjuka.

– Vi i Liberalerna har drivit på för en lagändring så att kommunerna ska få anställa läkare och det viktigt att det förslaget blir verklighet så snart som möjligt. Så det kan vara något positivt som pandemin har fört med sig, säger hon.

Fler IVO-beslut snart

IVO:s beslut i förra veckan ålägger regionerna i hela Sverige att vidta förbättringsåtgärder och att senast den 15 januari redovisa vad man har gjort och planerar att göra.

Dessutom ska IVO genomföra ytterligare journalgranskningar, minst i samma storlek som i den förra rapporten, för att följa upp förbättringsarbetet och för att kontrollera att personer på äldreboenden får vård utifrån sina individuella behov.

Samtidigt gör IVO en granskning som rör kommuner och privata vårdgivare. De besluten väntas fattas senare i december.