Radioprogrammet heter Röster i gryningen och kommer att sändas på Tyresöradion varje måndagsmorgon mellan klockan 7 och 8.

Tyresö kommun står bakom programmet i samarbete med olika lokala organisationer.

John Henriksson är chef för äldre- och omsorgsförvaltningen. Han kom på idén som politikerna har avsatt 200 000 kronor för.

– Sedan människor tvingats in i någon form av isolering har vi fått frågan från olika håll hur vi kan nå dem och hjälpa dem att känna sig mindre isolerade. Då föddes idén kring detta, säger John Henriksson.

Premiär på måndag

Premiärprogrammet sänds nu på måndag den 12 april. Tanken är att varva förinspelade inslag – med både lättsamma och allvarliga ämnen – med till exempel intervjuer, musik och inte minst Tyresöbornas tankar.

– Man ska kunna ringa in och berätta till exempel hur det känns och hur det är att vara människa i Tyresö i dag.

Han hoppas att radioprogrammet ska minska den sociala isoleringen till följd av pandemin och leda till en känsla av gemenskap.

Olika programledare

Vem som är programledare kommer att variera.

Kommer du att vara en av dem?

– Jag hoppas det. Jag skulle vilja hålla i det initialt. Men det är laget framför jaget om man säger så.

Den kommunala hemtjänsten gästar första programmet.

– Vi vill bygga båten medan vi färdas. Allt är inte färdigt men vi har en utgångspunkt. Vi får var tålmodiga, prova oss fram och ge det tid att växa in, säger John Henriksson.

Tror på radio

Han ser en renässans för radion.

– Det är så skönt att blunda och lyssna, inte minst under digitaliseringen där det är väldigt mycket bild. Varför inte öppna upp för det goda samtalen i radio. Vi kan behöva vila ögonen och öppna öronen.