Gravida ska följas av samma barnmorska under graviditet och förlossning. Foto: Mostphotos

Nytt projekt ska göra förlossningsrädda tryggare

Ett nytt pilotprojekt ska testas på gravida i Liljeholmen och Älvsjö. Den barnmorska som kvinnan träffar under graviditeten ska även vara med på förlossningen, för att öka tryggheten för den gravida.

  • Publicerad 09:10, 13 sep 2018

I flera länder följer en och samma barnmorska med under graviditeten och under förlossningen. Så är det inte i Sverige. Men nu har Karolinska sjukhuset i Huddinge tillsammans med barnmorskemottagningarna i Liljeholmen och Älvsjö inlett det två år långa pilotprojektet ”Min barnmorska”. Gravida kvinnor ska få träffa samma barnmorska i mödravården som under förlossningen. När det är dags att föda ringer kvinnan till sin barnmorska som möter upp på förlossningen.

– Barnmorskorna jobbar i team om tre för att det ska gå runt. De som väntar barn får träffa alla tre, men det är en som är med på förlossningen, säger Marie Ekborn, barnmorska, projektledare för ”Min barnmorska” och omvårdnadschef på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

280 kvinnor per år kan vara med

Kvinnor i hela länet kan anmäla intresse. Det enda kravet är att man ska ha tänkt sig att föda vaginalt. 280 kvinnor per år kommer att kunna vara med. Syftet är att att kvinnorna ska känna sig tryggare efter att ha byggt upp en relation med barnmorskan. Kvinnorna får också chans att träffa samma barnmorska när de kommit hem efter förlossningen.

– Vi tänker rikta oss mot de som har störst behov av ökad trygghet, till exempel förlossningsrädda. Det finns studier som visar att när man arbetar såhär mår kvinnorna bättre och känner sig mer sedda och trygga. Det är den personliga relationen som är väldigt viktig. Man känner sig mindre utlämnad eftersom barnmorskan känner en och vet hur man vill ha det. Det kan vara svårt att prata när man är i fullt värkarbete.

Många har anmält sig

Inspirationen kommer bland annat från Danmark  och om projektet faller väl ut hoppas Marie Ekborn att det ska kunna erbjudas alla gravida i framtiden. Anmälan till projektet öppnades i veckan och alla som är beräknade att föda efter 1 november kan söka. Redan nu har flera anmält sitt intresse.

– Det är många kvinnor som har ringt, säger Marie Ekborn.

Projektet kommer att utvärdera både vad de gravida och barnmorskorna tycker om arbetssättet. Den som är intresserad av att vara med kan ringa 08-585 840 60.