Karriär. Det nya projektet på Fryshuset i Husby ska få ungdomar från Järva att få upp ögonen för olika slags yrken. Foto: Michael Folmer

Nytt projekt ska få unga i Järva att våga göra karriär

Genom att få mer kunskap om – och insyn i – möjliga karriärvägar ska unga från Järva stärkas i att våga drömma stort. Det är målet med det nya projektet "Min karriär!", som drar igång nästa år.

  • Publicerad 16:34, 3 dec 2021

Fatima Åsard. Foto: Sarah Åsard

När Fatima Åsard, som arbetar som utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm, för några år sedan träffade runt 400 ungdomar som på olika sätt sommarjobbade i Järva gjorde hon en undersökning: Vilka yrken och karriärer drömde de om?

– Det var få som kunde svara på den frågan, och om de svarade kom de med traditionella yrken som advokat, elektriker, socionom, byggarbetare eller fritidsledare. Jag märkte att jag knappt fick några annorlunda svar, som astrofysiker, stridspilot eller att ha en egen transportfirma, säger Fatima Åsard.

Ska öppna ögon och dörrar

Den lilla undersökningen skulle bli startskottet på ett nytt projekt, som lanseras i januari 2022. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm kommer tillsammans med Fryshuset Husby att driva projektet, som de döpt till "Min karriär!". Det hela finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Planen är att de under tre år ska göra det lättare för unga i Järva att navigera sig fram till drömyrket och till att äga sin framtid. Det ska ske genom workshops, besök på olika arbetsplatser, föreläsningar och aktiviteter.

– Målet är att öppna dörrar och ge ungdomarna kunskap om olika yrken och möjliga karriärvägar, samt pusha dem till att våga drömma, säger Fatima Åsard.

– Man skulle till exempel kunna besöka en teaterproduktion och ta reda på alla yrken som finns bakom en sådan, det är ju många fler inblandade än bara skådespelarna till exempel. Vi skulle kunna samarbeta med techbolag, företag inom spelbranschen eller programmering, några som jobbar med it-säkerhet – vad som helst egentligen. Det viktigaste är en stor bredd.

Fokus på Järva

Målgruppen är ungdomar 13 år och uppåt, och de som deltar kommer ses flera eftermiddagar i månaden. Projektet kommer ha ett Järvafokus, men förhoppningen är att modellen ska kunna spridas.

– Vi hoppas att vi efter de här tre åren tillsammans med Fryshuset kommer ha skapat en stark modell och plattform, och att vi ska kunna arbeta ännu bredare med den, säger Fatima Åsard.

Den som är intresserad att delta i projektet kan själv kontakta Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. De som leder projektet kommer även att arbeta uppsökande i Järva.

– Målet är att kunna ta emot ungefär 90 deltagare under de här tre åren, men blir trycket stort så kanske ännu fler. Vi hoppas på att många vill vara med, säger Fatima Åsard.

Projektet

"Min karriär!" har startats av Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm, tillsammans med Fryshuset i Husby.

Det är ett treårigt projekt som ska göra det lättare för unga i Järva att navigera sig fram till drömyrket, med målet att göra gemensamma saker för att stärka de ungas självkänsla, självförtroende och inkludering i samhället.

Projektet drar igång i januari. Då kommer deltagande ungdomar få delta i workshops och föreläsningar på Fryshuset i Husby, men också besöka arbetsplatser och företag och göra olika aktiviteter. Målet är att arrangera saker ett antal eftermiddagar i veckan.

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Visa merVisa mindre