När Mitt i kommer till Rudan ljuder musik, grillen står redo och ett bord står uppdukat med massvis av tillbehör till hamburgare. Men är det inte något som saknas? Jo, ungdomarna!

Det har dock sin förklaring. Ett gäng har precis cyklat ut i skogen på mountainbikes och de andra står nere vid vattnet redo för kajakpaddling.

Projektet "Ungdomar i rörelse" är en del av den förstärkta budget som gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tog i november förra året och är ett samarbete mellan gymnasieskolan i Haninge kommun och lokala idrottsföreningar. Syftet är att främja fysisk och psykisk hälsa bland gymnasieungdomar.

– Vi har sett att det inte är alla ungdomar som ägnar sig åt fysisk aktivitet, säger Sten Hedlund, projektledare vid utbildningsförvaltningen.

Inga förkunskaper krävs

Hittills har flertalet föreningar så som Haninge IFK, Haninge cheerleader elite, MHM klättring och Fredagsfys Sverige deltagit i projektet. Alla aktiviteterna är gratis och riktar sig till alla ungdomar i gymnasieålder i kommunen, oavsett var eller om man går i skolan.

– Vi har varit noga med att det inte krävs några förkunskaper eller utrustning, poängterar Sten Haglund.

Dagens aktivitet är ett samarbete mellan Fredrika Bremer gymnasiets egna idrottsförening Skol IF som står för kajakpaddlingen och Länna Sport CK som har hand om cyklingen.

– Vi vill få fler ungdomar att upptäcka vad det här är, bli nyfikna, prova och se det som ett alternativ att röra på sig, säger han.

Nere vid vattnet står kompisarna David Fors, 18, och Mattias Svensson, 18, från Fredrika Bremer och väntar på att det ska bli deras tur att ge sig ut i varsin kajak. De båda har testat på att paddla förut, och ser fram emot att göra det igen.

"Hemma och spelar"

– Det var han som drog med mig hit, säger David och pekar på Mattias.

Det var deras förra mentor som hade tipsat om dagens aktivitet och Mattias tyckte det lät kul.

– Det händer ju inte så mycket annars, säger han.

– Jag tror det är lätt att många sitter hemma och spelar. Det är bra med sådana här aktiviteter så att fler kommer ut och rör på sig, flikar David in.

En bit ifrån står Batbileg Bat-Erdene, 16. Han kom från Mongoliet för tre månader sedan och går nu språkintroduktionsprogrammet på Riksäpplet.

– Det är första gången jag paddlar kajak. Det känns pirrigt i magen, säger han och skrattar lite.

När det första gänget har paddlat ut är det dags för killarna att göra sig redo för att se sig ut. Efter en kortare instruktion av idrottsläraren Mathilda Appelgren paddlar de ut till sjöss.

Samtidigt börjar ett gäng hungriga ungdomar flockas runt grillen. De har precis kommit tillbaka från cyklingen i skogen.

Nora Gunnars, 18, är van vid att cykla men i dag var första hon provade på mountainbike.

Vad är största skillnaden?

– Det finns inga fotbromsar. En mountainbike går mycket snabbare och det är lättare att köra med i skogen än med en vanlig cykel, säger hon.