Nytt projekt ersätter Rissneambassadörerna

Rissneambassadörerna försvinner – nytt fokus blir unga så kallade hemmasittare, i hela Sundbyberg.

  • Publicerad 16:08, 8 mar 2017

Rissneambassadörernas framtid har varit oviss sedan det politiska beslutet att göra om verksamheten.

På onsdagseftermiddagen kallade kommunalråden Josefin Malmqvist (M) och Johan Storåkers (L) till pressträff i Hallonbergens bibliotek för att presentera den nya inriktningen.

– Vi ser att perspektivet behöver breddas, det ska inte bara gäller Rissne utan hela Sundbyberg, därför kallar vi det ungdomsambassadörer, även om extra fokus blir på Rissne, Hallonbergen och Ör, säger Storåkers.

Även upplägget blir nytt.

– Förr har fokus varit på fritidsaktiviteter, nu har vi skruvat på det och får ett tydligare arbetsmarknadsperspektiv, säger Malmqvist.

Inom projektet Rissneambassadörerna har unga anställs av kommunen och jobbat med att skapa en meningsfull fritid åt barn och unga.

När projektet återuppstår kommer en del av de verksamma vara vuxna, så kallade förebilder.

Förlagan är ett projekt i Botkyrka där vuxna anställts på deltid för att peppa ungdomar och fungera som brygga till kommunen och olika insatser.

Förebilderna kan vara studerande, yrkesverksamma eller aktiva inom idrotten, gemensamt för dem är lokal anknytning, till exempel till en stadsdel. Tanken är att dessa ska fånga upp ungdomar i Sundbyberg mellan 16 och 25 år som saknar sysselsättning, så kallade hemmasittare.

– Förebilden ska kunna motivera dem, visa stolthet över sitt ursprung och sitt område och visa att allt är möjligt. När man är ung kan det vara svårt att orientera sig i den kommunala världen. Då kan förebilden vara en lots in, säger Johan Storåkers.

Projektet får en budget på 3,2 miljoner kronor per år, samma som Rissneambassadörerna. Hur många ungdomar som kommer att jobba i den nya organisationen är oklart.

– Det är dumt att fastslå siffror. Jag tror att fördelningen kan variera. Det beror helt på vilka personer som anmäler sig och vill vara förebilder. Flera kommer att göra det på deltid, kanske tio timmar i veckan. Så totalt får vi fler ambassadörer , säger Josefin Malmqvist.

Politikerna menar att Rissneambassadörerna delvis saknat mål, nu vill man sätta upp konkreta sådana. Det kan vara att få fler unga i arbete eller studier, till exempel.

I mars fattas beslut om den nya organisationen. Till sommaren ska nya ambassadörer och förebilder – unga och vuxna – vara på plats.

När Rissneambassadörernas verksamhetsansvarige Jennifer Jerez tar del av det nya upplägget är det med besvikelse och oro.

– Vår grej har varit att unga leder unga. Det är det som skapat engagemang och aktiva samhällsmedborgare. Nu går man tillbaka till att vuxna leder och serverar lösningar, det blir passiviserande för ungdomarna, säger Jennifer Jerez.

Hon konstaterar att det nya projektet skiljer sig stort från Rissneambassadörerna.

– Det är bra att man ger stöd åt de som står långt från arbetsmarknaden. Men det är ett helt annat fokus från det vi haft – att bygga upp ett engagemang hos ungdomarna utifrån deras egna idéer och stärka gemenskapen. Det är det som gett de bra resultaten. Jag ser det som att Rissneambassadörerna avvecklas nu, säger hon.

Hur tror du Rissneungdomarna tar emot detta?

– Med sorg och förtvivlan, säger Jennifer Jerez.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15