Nyheter gällande bostadsförmedlingen i Stockholm brukar ofta handla om rekordlånga väntetider och svårigheter för unga att få en första bostad.

Men det finns ljuspunkter också. Under 2020 förmedlade Bostadsförmedlingen totalt 17 735 bostäder, vilket är 2 705 fler än under 2019.

– Det är glädjande att Stockholms bostadsförmedling går för högtryck. Antalet förmedlade bostäder når i år ”all time high” och kötiden är den lägsta på flera år, säger Bostadsförmedlingens styrelseordförande Dennis Wedin (M), i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/rejalt-uppat-for-priserna-under-bostadsaret-2020/repuam!xi5ZsyhcjMuPmS0fLhmjog/

I antal var det de vanliga hyresrätterna som ökade allra mest, men även förmedlingen av senior-, ungdoms- och studentbostäder ökade under 2020.

Kön växer – kötiden minskar

Bostadskön växte med 31 912 personer under 2020 och den genomsnittliga kötiden som behövdes för att få en vanlig hyresrätt var 9,3 år, vilket är en minskning med 1,2 år jämfört med föregående år.

På Östermalm minskade kötiden ännu mer. Jämfört med 2019 krävdes det 3,8 års mindre kötid för att få en bostad.

– Under pandemin har det knappt förekommit några lägenhetsvisningar. Det kan göra att personer med långa kötider blir mer försiktiga med att tacka ja till en bostad. Att andelen aktiva i bostadskön minskat tyder också på det. Men redan före pandemin hade kötidsökningen börjat plana ut, vilket troligen har att göra med att vi de senaste åren har förmedlat allt fler bostäder, säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-priserna-for-hyresratterna-som-staden-vill-salja/reptjn!D@4idBkYExPR1nOQsAxZDw/