En ny spelare är på väg in på den politiska spelplanen i Danderyd.

Förra veckan höll Medborgerlig samling ett uppstartsmöte i Djursholm, och väntas snart formellt bilda en lokalgrupp. Den tidigare moderaten Gunilla Friis är en av grundarna.

– Moderaterna har styrt sedan 70-talet. Det är dags för dem att göra något annat nu, säger hon.

Till valåret 2022 hoppas hon på ett samarbete med Kristdemokraterna och Centerpartiet.

– Jag tror att vi tillsammans kan styra den här skutan bra. Det behövs ett alternativ för de som vaneröstar på Moderaterna, som tycker att det behöver bli bättre, men som inte vill rösta på Centerpartiet.

"Frisk fläkt"

Mikael Flink är distriktsordförande i Stockholm.

Trots att 80 procent av rösterna förra valet gick till de gamla allianspartierna i Danderyd, så tror han på att det finns ett behov av ett nytt parti.

– Vi tror att det behövs en frisk fläkt.

– Vi vet att många letar efter ett alternativ, men som ser Centern som ett omöjligt parti, då de stödjer en s-regering, säger han.

Vill starta ungdomsgård

Gunilla Friis berättar att de är kritiska till hur koalitionen och Moderaterna skötte den ekonomiska krisen 2019. Hon tycker att man bör banta kommunkontorets kostnader, bland annat genom att bara ha ett kommunalråd istället för tre.

De vill även satsa mer på kärnverksamheterna, som hon menar styret har sparat in för mycket på. Ett exempel är nedstängningen av ungdomsgårdarna i Danderyd.

– Ungdomarna i Djursholm har idag ingenstans att ta vägen, och det vill vi bland annat ändra på.

Ännu har de inget partiprogram. I januari väntas de släppa ett, efter att de valt en styrelse och ordförande till lokalgruppen, meddelar Mikael Flink.