Nytt parti gör entré i Väsby

Medborgerlig Samling Upplands Väsby har ännu inte något eget partiprogram. Men lokalföreningen kommer inte avvika från partiets centrala program där lag och ordning är en av de frågor som lyfts högst på agendan.

  • Publicerad 12:25, 8 mar 2017

Partiet Medborgerlig Samling har nu bildat en lokalförening i Upplands Väsby. Tidigare hette partiet Borgerlig framtid men efter en intern konflikt tog en majoritet ett nytt namn och skaffade en ny logga.

Än är inte det nya partinamnet registrerat hos valmyndigheten. För det krävs 1500 underskrifter, den första mars saknades knappt hundra.

I partiprogrammet beskriver sig partiet som liberalkonservativt och en av de främsta frågorna är trygghet och då specifikt lag och ordning.

– Vi är definitivt ett borgerligt parti. Men samhället behöver en stark polis, ett starkt försvar och en stark sjukvård för dem som behöver det, säger Peter Andersson, vice ordförande Medborgerlig samling Upplands Väsby.

På lokal nivå kan partiet tänka sig samarbete med samtliga partier i Upplands Väsby kommunfullmäktige.

– Företrädesvis de borgerliga partierna. Ett samarbete med vänstern eller miljöpartiet kan bli svårt utifrån deras positioner bland annat vad gäller bostadspolitiken, säger Peter Andersson.

”Vi är definitivt ett borgerligt parti.”

Peter Andersson, vice ordförande Medborgerlig Samling Upplands Väsby

Vilka frågor som partiet vill lyfta i Väsby är inte klart, under våren ska styrelsen utarbeta ett lokalt partiprogram. Men två frågor Peter Andersson personligen lyfter som viktiga är bostadsbyggande och att ställa grupper mot varandra.

– Det får man inte vara rädd för att göra, alla politiker ställer grupper mot varandra idag.

Vilka grupper kan det handla om?

– Du måste ta hand om invånarna i en kommun innan du tar hand om externa. Du har en tallrik med mat vid middagsbordet, vem ger du den till? En gäst eller ditt barn? Vi måste se till att boende till alla i kommunen innan vi kan ta in fler asylsökanden.

Han vill att kommunen ska agera som bland annat Täby kommun och vägra ta emot fler asylsökande.

Vad skiljer Medborgerlig samling från Sverigedemokraterna?

– Allt fler partier närmar sig Sverigedemokraterna idag vad gäller migrationsfrågor. Men i mina ögon är Sverigedemokraterna mer av ett vänsterparti, de påminner om Socialdemokraterna 1987: vill stänga gränsen, är för skatter och inte så EU-vänliga.

När det kommer till bostadsbyggande anser Andersson att en breddning av byggandet i nya områden i kommunen är att föredra framför en förtätning.

– Jag personligen tror att en förtätning lätt leder till förslumning. Där kan vi titta på hur Sollentuna har gjort. Det är viktigt att få in en stark skattebas, företag och barnfamiljer.

”Jag personligen tror att en förtätning lätt leder till förslumning.”

Peter Andersson, vice ordförande Medborgerlig Samling Upplands Väsby

Andra brinnande frågor är breddidrott för unga, att hjälpa skolor med sämre resultat och locka företagare till kommunen. Att frågorna är viktiga understryker Peter Andersson men vilka lösningar partiet ska jobba för har han inte svar på än.

Vad som kommer bli Medborgerlig samling Upplands Väsbys viktigaste frågor återstår att se vilket ger att Moderaterna inte hunnit bilda en uppfattning om nykomlingen.

– Jag har en ganska liten uppfattning om partiet. Hittills har det mest varit åsiktsyttringar snarare än tydliga politiska förslag och det är svårt att förhålla sig till. Alla borde få det bättre – ja det tycker väl alla men hur man går det till väga är en annan fråga, säger Oscar Weinmar (M), oppositionsborgarråd.

”Det finns en stark inneboende kraft bland Väsbyborna för att göra en bra kommun ännu bättre. Oavsett om engagemanget sker via medborgarförslag, insändare, engagemang i dagens partier, nya partier eller andra sätt, så välkomnar jag det” skriver kommunstyrelsen ordförande Mathias Bohman (S) om bildandet av Medborgerlig samling Upplands Väsby.

 

Fakta

Medborgerlig Samling Upplands Väsby

Ordförande för den lokala föreningen är Robert Pettersson. Han är ersättare i kommunfullmäktige, tidigare för Sverigedemokraterna men sen 2015 som politisk vilde.

Vice ordförande är Peter Andersson som inte tidigare har varit politiskt engagerad men som har röstat på Moderaterna.

Därutöver är Alexander Eriksson, Maria Larsson och Sara Vallin invalda i lokalföreningens styrelse.

Visa merVisa mindre