Nytt ölställe med veganöl och experimentöl

På det nya ölhaket på Ringvägen kan du inte beställa en "industriell pisslager, men däremot en veganöl. Om du dessutom är sugen på en öl med smak av vattenmelon går det bra.

  • Publicerad 16:56, 28 aug 2015

Ringvägen har fått ett nytt ölhak. Brewdog som har öppnat sin andra krog i Stockholm – för två år sedan öppnade de på Kungsholmen, i ett gammalt solarium.

– Vi lovade oss själva då att vi aldrig igen skulle öppna krog i ett solarium. Men, ja. Nu har vi byggt om ett gammalt solarium. Bränt barn flyr inte elden. Men den här gången lät vi det ta tid och vi är väldigt nöjda. Det är den finaste ölbar hittills, säger Magnus Svensson, en av delägarna.

Opretentiös ölkunskap

På Brewdog Bar Södermalm går man inte in och beställer en "industriell pisslager". Här finns hantverksölen.

– Man ska gå hit för att vi ska bli bäst på öl. Vi lär ut på ett opretentiöst sätt och vi har roligt med väldigt högt i tak och det märker man om man kommer in här. Dessutom, vi älskar vårt gamla gymnastikhallsgolv med trestegslinje för handbollen.

Men det är okej att beställa en lager.

– Lager har ett oförskämt dåligt rykte. Vi har lager, men hantverkslager. Men kom gärna in och beställ en lager så ska vi se om vi inte kan omvända dig. Vi brukar göra en "behovsanalys" av gästen. Gillar du surt, beskt, eller sött? Åtta av tio blir nöjda, säger Magnus Svensson.

Öl finns på många ställen, även hantverksöl – varför ska man gå till er?

– Vi har en hopinator där vi kan experimentera med smakerna.Det innebär att ölen går igenom exempelvis frukt, kaffebönor eller vaniljstänger innan man tappar upp den. Vi testade med vattenmelon och citronskal nyss och den var verkligen supergod. Dessutom har vi öl i toppklass.

Ni har vegetarisk och vegansk mat – har ni veganöl?

– Bra att du frågade. Den mesta industriella ölen har faktiskt fiskblåsa i sig. Det använder inte vi. Och de flesta hantverksöl har inte det i sig. Hos oss är all Brewdog-öl helt vegansk.

Brewdog Bar Södermalm

Var? Ringvägen 149B

Vad? Ölbaren har ett 50-tal flasköl och 18 öl på fat. All öl snurrar för att gästen ska kunna hitta nåt nytt när de kommer nästa gång, enligt Magnus Svensson.