Nytt oljeutsläpp har upptäckts i skärgården

I tisdags påträffades olja i vattnet mellan Södra Saxarfjärden och Norra Kanholmsfjärden. Sedan dess har Kustbevakningen fortsatt söka efter ytterligare fynd. Värmdö kommun inleder nu saneringsarbete där oljan nått land. Samtidigt upptäcktes ett nytt utsläpp i dag i Jungfrufjärden.

  • Publicerad 16:28, 9 nov 2018

Viss olja har nått holmar längs farleden i Värmdös skärgård. Enligt Kustbevakningen har endast små mängder nått land. Bland annat har mindre fynd gjorts vid Puttisholmen, Sollenkroka ö och Bolviksnäs i Värmdö, meddelar Värmdö kommun.

Den olja som hittats kan dels beskrivas som en oljefilm på vattnet och dels som en grynig massa med klumpar upp till köttbullestorlek vid strandkanten.

Oljan som är en slags smörjolja är ofarlig för människor, men om du hittar olja bör du undvika att ta i den utan skyddshandskar, då den kan irritera hud och ögon. Det finns inte någon information om oljeskadad fågel eller synlig påverkan på djur med anledning av utsläppet, enligt Värmdö kommun. 

Utreder utsläppen

Kustbevakningen fortsätter att leta olja och utreder vad som kan ha orsakat utsläppen. Värmdö kommun följer utvecklingen och samverkar med Kustbevakningen, Länsstyrelsen och andra berörda kommuner.

Värmdö kommun har nu inlett ett inventerings- och saneringsarbete och behöver hjälp från allmänheten för att identifiera om det finns olja vid fler platser. Värmdö kommun har anlitat en saneringsfirma som kommer sanera stränderna.

Nytt oljeutsläpp upptäcktes

Under fredagsförmiddagen upptäcktes ett nytt oljeutsläpp i Stockholms skärgård. Denna gång i Jungfrufjärden mellan fyren Fjärdhällan och ön Stora Husaren. Oljan bedöms som bekämpningsbar och Kustbevakningen har haft enheter på plats under dagen.

– Vi har inlett en miljöräddningsoperation och arbetar just nu med att kartlägga utsläppets omfattning. Vår initiala bedömning är att oljan går att bekämpa och vi har enheter på plats för att påbörja upptagning, säger räddningsledare Filip Lundgren.

Flera fartyg ute

Kustbevakningen ser i nuläget ingen koppling till de utsläpp av olja som påträffats tidigare i veckan. Oljeprover har tagits och skickats för analys.

Flera kustbevakningsfartyg finns på plats från Djurö, Vaxholm och Södertälje för att söka efter mer olja.

Inga nya observationer av sanerbar olja i vattnet

Fakta

Har du upptäckt olja?

Kontakta Kustbevakningens ledningscentral. Var så exakt som möjligt med position och hur vi kan nå dig för att få mer information.

Gäller det olja på land, kan du i andra hand även kontakta Värmdö kommun:

  • 070-168 03 86, Magnus Brattgård, säkerhetschef
  • 070-651 71 84, Jelinka Hall, bygg- och miljöchef
  • miljo-bygg@varmdo.se (skriv Oljeutsläpp i rubriken)

Källa: Värmdö kommun
Visa merVisa mindre