Ett mässlingsfall har upptäckts. Barnet har besökt både Danderyd och Solna. Foto: Mostphotos

Nytt mässlingsfall – smittspårning pågår

Ett barn smittat av mässling har besökt Danderyds närakut och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Nu pågår en smittspårning i Stockholm.

  • Publicerad 09:38, 20 jul 2018

Ett barn som smittats av mässling besökte den 14 och 17 juli Närakut Danderyd samt Astrid Lindgrens barnakut i Solna den 18 juli. Nu har Smittskydd Stockholm dragit igång en smittspårning.

– Det innebär att personal från vården ringer upp och skickar brev till personer som befunnit sig i samma väntrum som den mässlingssmittade, säger Maria Rotzén Östlund, stf smittskyddsläkare i Stockholm.

Behöver inte höra av sig

Riskgruppen är småbarn som inte hunnit blivit vaccinerade, samt personer födda mellan åren 1960 och 1980 som inte fick genomgå det svenska vaccinationsprogrammet. De som befunnit sig i väntrummen och är oroliga för att man kan ha utsatt sig för en risk behöver inte höra av sig med anledning av det.

– Vi kontaktar de personer som har befunnit sig i väntrummen. Man behöver inte själv höra av sig, säger Maria Rotzén Östlund.

Däremot ska man alltid ringa 1177 om man misstänker att man blivit sjuk. Man ska alltid ringa sin vårdmottagning innan man åker in så att man inte riskerar att smitta andra i väntrum och liknande.

Hur kommer det sig att barnet besökte sjukhuset vid tre tillfällen?

– De första symptomen är att man insjuknar i feber, snuva och lite röda ögon. Det är symptom man kan få av nästan alla virusinfektioner. Det tar generellt ett par dagar innan man får utslag, vilket är det specifika symptomet på mässling. Därför är det svårt att veta att det rör sig om mässling de första dagarna.

Bör man vara orolig?

– Vi har i Sverige ett väldigt bra mässlingsskydd. Vi har det man brukar kalla för flockimmunitet och enstaka fall av mässling behöver man inte vara särskilt orolig för. Däremot om man reser till andra länder som Italien, England och Tjeckien där skyddet inte är lika starkt kan det vara läge att se över sin egen vaccination.