Nytt lokalt parti bildat i Sollentuna

Borgerlig framtid har bytt namn – och fått förstärkning av utbrytarna från Sollentunapartiet. Nystartade Medborgerlig samling i Sollentuna vill ha hårdare tag mot kriminella och mer lokalt inflytande gentemot staten.

  • Publicerad 16:31, 2 mar 2017

Den 12 februari gjorde ett gammalt parti med ett nytt namn entré på den kommunpolitiska spelplanen i Sollentuna. Med sig har de tre ”lånade” mandat i fullmäktige och en (i huvudsak) blå ideologi.

Om det var ett konventionellt äktenskap har Medborgerlig samlings nystartade lokalförening med andra ord alla förutsättningar att bli en succé.

Medborgerlig samling hette tidigare Borgerlig framtid, men efter en intern konflikt startade en majoritet om under nytt namn och med ny logga.

Lokalföreningen består idag av personer med förflutet i flera partier. Ordförande är förre centerpartisten Bo Hansson, och från tiden med Borgerlig framtid finns även Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet representerade.


”Vi har en ganska bra spännvid med spår av både höger och vänster”. Bo Hansson


I samband med nystarten har det lokala partiet Sollentunas Bästa – som bestod av ett antal avhoppade medlemmar från Sollentunapartiet –  gått upp i Medborgerlig framtid.

Tre av lokalföreningens medlemmar är idag politiska vildar och sitter på varsitt mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har en ganska bra spännvid med spår av både höger och vänster, säger Bo Hansson som själv var medlem i Sollentunacentern.

Helst av allt vill han inte positionera partiet på den traditionella politiska skalan, men om han blir tvungen beskriver han Medborgerlig samling som ett liberalkonservativt parti ”lite till höger om mitten”.

Josefin Utas, fd MP Sollentuna, är en av medlemmarna i MED Sollentuna.

I frågor om ekonomin och individen drar partiet åt det liberala, och när det handlar om kultur och demokrati ligger de närmare konservatismen, förklarar Bo Hansson.

–  På det stora hela vill vi se en mindre offentlig sektor, ett lägre skattetryck och ett större självbestämmande på kommunal nivå, säger Bo Hansson.

 

En av partiets kärnfrågor är trygghet i allmänhet och lag och ordning i synnerhet. På nationell nivå vill Bo Hansson se ökade resurser till polisen, men även på lokal nivå behövs förändringar, anser han.

– Det räcker inte med att säga att det ska bli fler poliser. De måste också ha bättre förutsättningar att utföra sitt arbete, säger Bo Hansson.

Han vill att polisen ska bli ännu mer lokal, och ur den aspekten ser han myndighetens kritiserade omorganisation som ett steg i fel riktning.

– Det som förr kallades för kvarterspolis finns inte kvar idag. Genom att vara permanent baserad i närområdet lär man känna de oroliga elementen bättre, säger Bo Hansson.

 

En annan central fråga för partiet är transparens och dialog när det gäller kommunalt styre och förvaltning. På önskelistan finns bland annat snabbare hantering av bygglov, bättre upphandlingar och ett återinförande av allmänhetens frågestund.

– Det finns ett stort gap mellan politiken och vad allmänheten tycker och tänker. För att politiken ska behålla allmänhetens förtroende och acceptans måste det minska, säger han.

Kan du ge ett exempel på det gapet?

– Vi tycker att det är fel att majoriteten i Sollentuna har beslutat att lägenheter som frigörs  ska gå till nyanlända. Där är det svårt att få en förståelse från allmänheten varför de ska få runda bostadskön, säger Bo Hansson och fortsätter:

– Vi vill naturligtvis hjälpa till att ombesörja behoven i den mån vi kan, men när vi tar emot fler nyanlända än vad vi kan hantera blir det problem, säger han.

En tredje hjärtefråga för MED Sollentuna är långsiktig planering. Bo Hansson tycker att politiker behöver bli bättre på att se längre än mandatperioden ut, till exempel när det handlar om stadsplanering.

– En växande kommun är ett positivt betyg för villkoren att leva och arbeta här. Men man bör ha en långsiktig plan om hur kommunen ska växa för att se till att all service hänger med, och den framförhållningen har varit för dålig, säger han.

Den snabba befolkningstillväxten kommer dock inte kunna hålla i sig hur länge som helst, tror Bo Hansson.

– I takt med stigande bostadspriser kommer det att jämna ut sig, säger han.

Sollentuna är bi-vänligaste i Sverige

Nyheter Behåller förstaplatsen i Naturskyddsföreningens kartläggning Sollentuna kommun hamnar på förstaplatsen 2022, precis som i fjol, i Naturskyddsföreningens årliga kartläggning över kommunernas arbete med att gynna bin och andra pollinatörer.fredag 24/6 6:40

Avrådan från att elda i hela Stockholms län

Nyheter Stor brandfara i värmen Lagom till midsommar avråder Storstockholms brandförsvar från eldning i hela länet. Orsaken är förstås det varma och torra vädret.torsdag 23/6 15:06