Ambulanshelikopterns flytt har skapat massiv kritik bland Värmdöborna. Foto: Läsarbild Joel Stockman

Nytt löfte om Värmdös ambulanshelikopter

Ambulanshelikopterns flytt har kritiserats av Värmdöborna. Nu har saken blivit politik på hög nivå. Socialdemokraterna, med Stefan Löfven i spetsen, lovar nu att öka antalet helikoptrar och minska uttryckningstiden i hela landet.

  • Publicerad 08:08, 28 feb 2018

Efter ambulanshelikopterns flytt från Mölnvik till Norrtälje har insatstiden i Värmdö ökat och utryckningar uteblivit på grund av dimma, något som Mitt tidigare har skrivit om.

Nu har kampen om att få den tillbaka nått regeringen. Socialdemokraterna har lagt ett nationellt vallöfte om fler ambulanshelikoptrar och snabbare responstid i hela landet.

Mikael Lindström.

– Vi har fört många samtal med ledande företrädare om behovet av ambulanshelikoptrar i glesbygd och skärgården. Vi gläds åt det här beskedet ifrån Stefan Löfven, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Löftets mål är att den genomsnittliga responstiden ska vara högst 15 minuter i hela Sverige vid så kallade prio ett- larm.

”En rejäl försämring”

Irene Svenonius (landstinget), Deshira Flankör och Camilla Broo (kommundirektör) vid överenskommelsen om att Värmdö ska jobba för att få helikoptern tillbaka.

I Värmdö har den styrande Alliansen fått massiv kritik efter att inte ha lyckats behålla helikoptern i kommunen. Samtidigt har de gått ut med att de vill ha den tillbaka. Men oppositionsrådet är inte nöjd med situationen.

– Den tryggheten klarar inte det moderatstyrda landstinget att leverera i dag till invånarna i Värmdös och Stockholms läns södra skärgård. Nu har Moderaterna slarvat bort helikoptern till ena änden av länet och det är en rejäl försämring, säger Mikael Lindström.

Fakta

Vill bygga ut helikopternätet

  • Socialdemokraterna vill satsa 250 miljoner kronor 2019 och därefter 500 miljoner kronor per år i ett permanent resurstillskott för att förstärka ambulanssjukvården.
  • De vill även bygga ut täckningen med ambulanshelikoptrar och öka antalet ambulanshelikoptrar runt om i landet.
  • Målet är att den genomsnittliga responstiden vid så kallade prio 1-larm ska vara högst en kvart i hela Sverige.
Källa: Socialdemokraterna
Visa merVisa mindre