Nytt larm på akuten räddar liv

Sepsis, eller organsvikt, orsakar fler dödsfall än hjärtinfarkt. Men fler liv kan räddas tack vare sepsis-larm, som numera finns på Karolinska i Huddinge, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och från den 13 september på St Görans sjukhus.

  • Publicerad 04:57, 16 sep 2018

För den som drabbas av sepsis kan det handla om timmar om livet ska kunna räddas.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har man nu lyckats korta tiden att ställa diagnos och sätta in behandling, så att fler patienter överlever.

Sedan ett år har akutmottagningen ett så kallat sepsislarm. Om sjuksköterskan som först bedömer patienten ser att något organ är påverkat, att patienten har eller har haft feber och misstänker infektion trycker hen på en larmknapp.

Då ansluter infektionsläkare, akutläkare och intensivvårdsläkare direkt, och patienten får snabbt rätt behandling.

460 larm på ett år

Under året har larmet aktiverats 460 gånger. De patienterna fick antibiotika efter i snitt 1 timme och 14 minuter.

Utan larm tog det i snitt 4 timmar och 7 minuter innan behandling sattes in.

I Sverige insjuknar över 40 000 personer i sepsis varje år. Uppemot 8 000 av dem avlider. Sjukdomen är vanligare än både hjärtinfarkt och de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.

Vitala organ slås ut

Sepsis uppstår när vitala organ i kroppen, till exempel centrala nervsystemet eller njurarna, reagerar på en infektion. Det kan till exempel vara en lunginflammation som till slut slår ut njurarna.

– Av dem som kommer in till akuten med sepsis avlider ca 15 procent på sjukhuset. För varje timme utan en korrekt behandling ökar risken för dödlig utgång, säger överläkare Kristoffer Strålin.

Den 13 september hålls World Sepsis Day varje år för att uppmärksamma sjukdomen. På Huddinge sjukhus hade man ett lunchseminarium om sepsis för personalen.

– Förra året uppgraderade WHO sepsis till en ”global health priority”. Sjukdomen är så vanlig, och så farlig, och samtidigt ofta behandlingsbar, säger Kristoffer Strålin.

Sepsislarm på fler sjukhus

Han berättar också att landstinget i höst sjösätter ett vårdprogram där alla sju akutmottagningarna, samt ambulanssjukvård, hemsjukvård och primärvård deltar, för att upptäcka och bota sepsis.

I våras infördes sepsislarm på Danderyds sjukhus, i somras på Södersjukhuset och nu på sepsisdagen infördes det på St Görans sjukhus.