Polis larmades till Eriksdalsbadet vid 15-tiden i lördags efter larm om att flickor blivit antastade. Foto: Andreas Enbuske

Nytt larm i helgen: Tiotal unga män tafsade på flickor i Eriksdalsbadet

Polisen larmades i lördags till Eriksdalsbadet efter att ett tiotal unga män uppgetts ha antastat unga flickor. En ung man i 15-årsåldern greps på platsen och misstänks nu för sexuellt ofredande.

  • Publicerad 11:10, 11 jan 2016

Vid 15-tiden i lördags larmades polisen till Eriksdalsbadet. Enligt en anmälan från badhusets vakter hade ett tiotal killar gått runt och tafsat på unga tjejer vid bland annat vattenrutschkanan.

– Vi har varit där och gjort en anmälan om sexuellt ofredande. Tillvägagångssättet har varit att  unga killar har tafsat på unga tjejer, säger Markus Antonsson, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Flera händelser under hösten

En ung man i 15-årsåldern greps på platsen misstänkt för sexuellt ofredande och fördes i väg av polis. Enligt anmälan gäller misstanken brott mot en ung flicka.

Händelsen är den senaste i raden av sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet som ägt rum under hösten och vintern.

Könsuppdelning kritiseras

Det senaste året har 25 polisanmälningar gjorts om ofredanden på badhuset. Enligt polisen ska 18 av dem ha varit av sexuell karaktär där en stor del uppges ha handlat om unga flickor som blivit antastade av unga män. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare då anmälningarna legat på cirka 4-5 årligen.

Det ledde nyligen fram till att badet införde könsuppdelade bubbelpooler, vilket mött hård kritik från politiskt håll.

– Jag tycker det är helt fel väg att gå. De borde se till att killar som beter sig på ett sådant sätt att tjejer känner sig utsatta faktiskt inte får vara där. Det är ingen mänsklig rättighet att få gå och bada i badhus, har oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) sagt till Södermalmsnytt.

Fler badhus

Efter att beslutet uppmärksammades förra veckan framkom uppgifter om att fler badhus i Stockholm märkt av liknande ökningar. Men i de fallen har det inte varit aktuellt att göra en könsuppdelning.

– Det har varit lite mer i höst än tidigare, inte minst i bubbelpoolerna, säger Olof Öhman, chef för idrottsförvaltningen i Stockholms stad.