Modeller att ta på. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och visar en skejtpark men poängen är densamma. Det ska gå att ta på. Foto: Andreas Enbuske

Nytt kulturförslag: Gör minimodeller av Stockholms mest kända hus och sätt ut dem på stan

Stans märkesbyggnader och konstverk är omöjliga att uppleva för vissa stockholmare. Liberalerna har ett förslag på lösning.

  • Publicerad 12:00, 18 dec 2015

Den som inte kan se, har svårt att röra sig eller som på andra sätt hindras från att uppleva Stockholms som den stora massan bör få en ny typ av hjälp. Det anser liberalen Rasmus Jonlund i kulturnämnden som nu föreslår att Stockholm bör göra en ny typ av tillgänglighetsanpassning av den offentliga kulturen.

–Det började med att jag började att tänka på skyltarna i serien ”det litterära Stockholm”. Borde inte de vara mer tillgängliga? Varför inte komplettera dem med punktskrift och ljudfiler? säger han.

Bygg modeller

Han har en rad förslag på åtgärder som skulle ge fler chansen att uppleva Stockholm på ett mer fullödigt sätt.

– Långsiktigt skulle man kunna tänka sig att skapa taktila modeller, mindre modeller som är gjorda för att känna på, av Stockholms mest kända byggnader. Då kan funktionshindrade uppleva det här på ett helt annat sätt än idag, säger Rasmus Jonlund.

Västerbron, Globen, Stadsbiblioteket, Stadshuset eller kanske hela kvarter vore intressanta som modeller, anser Rasmus Jonlund. Själva skapandet av modellerna bör konstnärer stå för.

– Vad det kostar har vi ingen aning om. En del av det vi föreslår borde gå att göra löpande, till exempel i samband med de litterära skyltarna ändå byts ut. Modeller och så är mer långsiktigt, säger Rasmus Jonlund.

Ny databas

Rasmus Jonlund föreslår också att Stockholms stad samlar all den information som finns om det litterära Stockholm, offentliga konstnver och kända byggnader och lägger på en hemsida under Stockholms stad där den går att ta del av som ljudinspelningar.