Ombyggt garage. Lotta Ahlvar, yogi som då och då leder fredagsyogan, och Kristina Castell som har Asthas ateljé tillsammans med Marie Wärme (ej i bild). Foto: Mimmi Epstein

Nytt kreativt kluster i Gamla Enskede

Marie Wärme och Kristina Castell har byggt om ett gammalt garage på Handelsvägen till en kreativ plats med vintagebutik, ateljéer och yogarum.

  • Publicerad 12:00, 23 sep 2022

Yogan är precis över när Mitt i besöker Asthas ateljé, som huserar i två gamla garage och en saltkällare på en bakgård på Handelsvägen 20 i Gamla Enskede. Yoga står på schemat varje fredag, och varannan torsdag är det workshops med olika teman. Alla är välkomna. Sedan i mars driver Enskedeborna Kristina Castell och Marie Wärme ateljén tillsammans. Båda har andra jobb vid sidan av, Marie Wärme är inredare och multikreatör och Kristina Castell barnmorska. Det här är deras "baby".

– Vi ville skapa en lokal mötesplats. Samla hantverkare i området och bjuda in grannar till kreativa workshops och härliga utställningar, säger Kristina Castell och visar runt i den 220 kvadratmeter stora lokalen.

– Det var väldigt sunkigt när vi kom hit, så vi har renoverat och målat om precis allt själva och inrett med secondhandfynd då vår budget var minimal. Tidigare var det ett lager för byggvaror.

Utställningar avlöser varandra

Nu har de en liten butik i en del av det gamla garaget med bland annat keramik och textilier, samt ett galleri med kurerade utställningar som avlöser varandra. De samarbetar med hantverkare och formgivare i området och har en egen kollektion med hållbarhetstänk.

– Men det kan också hända att vi har ett gäng handgjorda korgar från fjärran platser i butiken. I mitt jobb som barnmorska har jag rest väldigt mycket och har därför flera kontakter internationellt, säger Kristina Castell.

I de andra rummen huserar bland annat en lädermakare, en modeskapare och en liten vintagebutik. Em´s second hand, som den heter, var tidigare bara en webbshop.

– Jag älskar att gå på loppis och fynda. Så utbudet är en blandning mellan sådant jag har hittat och kläder som folk säljer på kommission. Jag var på väg att starta en second hand-butik för femton år sedan, men utlandsflytt och barn kom emellan, säger butiksinnehavaren Mikaela De Verdier som hyr in sig hos Asthas.

"Blir fina samtal"

I höst blir det bland annat vintagehelger, utställningar och kurser i måleri i Asthas ateljé.

– Vi vill få till möten. Bara en så enkel sak som att vi äter frukost tillsammans när vi har yogat, folk vill stanna kvar och det blir fina samtal, säger Kristina Castell.

Karin Båge är förstagångsbesökare och har varit med på morgonens yoga.

– Jag tycker att det är ett roligt initiativ. Jag har cyklat hit från söder och tyckte att det var skönt att det inte var en så intensiv yoga, säger hon.

Duo. Marie Wärme och Kristina Castell driver Asthas ateljé tillsammans. Foto: Privat

Asthas ateljé

Ligger på Handelsvägen 20 i Gamla Enskede och är öppen torsdag-fredag 12-18, lördag 12-15.

Här finns en butik med bland annat keramik och textilier, ett galleri, en lädermakare, en modeskapare och en liten vintagebutik.

Här hålls också yoga och workshops med olika teman.
 

Visa merVisa mindre

Vintage. Mikaela de Verdier driver Em's Second hand. Foto: Mimmi Epstein