Poppis. Vid Sickla kanalgata i Hammarby sjöstad är kötiden längst för en båtplats, över tio år. Foto: Linda Gren/Per Cornell

Nytt kösystem för stans båtplatser

Det är många som står i olika köer för stadens båtplatser. Nu vill idrottsförvaltningen uppdatera systemet och skapa en gemensam kö likt bostadsförmedlingen.

  • Publicerad 12:12, 23 jun 2020

Den stockholmare som är sugen på att skaffa båt bör veta att det inte är det lättaste att knipa en båtplats i stan. Minst fem års väntetid gäller innan man har chans att få en plats vid någon av stadens nio allmänna bryggor.

Bryggorna är belägna i Bromma, Södermalm, Kungsholmen, Ropsten och Hammarby sjöstad, och går att nyttja mellan den 15 april och 15 oktober. Totalt finns det cirka 470 båtplatser, men i mars i år köade cirka 2265 personer för en båtplats, varav 300 är uppskrivna i flera köer till olika hamnar.

Det är idrottsnämnden som upplåter båtplatser för privatpersoner. Det finns elva olika hamnköer, och den som är intresserad av att skaffa en båtplats men inte en specifik sådan, behöver alltså stå i kö till flera olika hamnar och betala köavgift till respektive hamn.

Som en bostadsförmedling

Men stadens it-system börjar bli gammalt, och nu vill idrottsförvaltningen att det byts ut. Därför föreslår man att kösystemet uppdateras så att alla separata köer till respektive hamn slås ihop och bildar en gemensam kö.

Robert Sköld, avdelningschef idrottsverksamhet på idrottsförvaltningen, tror att det nya kösystemet blir bättre.

– Idag kan en köande inte byta kö, vilket innebär att någon kan ha köat i tio år för en hamn men hunnit flytta under denna tid, och vill byta kö till hamn närmare sitt nya boende. Framöver kommer det bli en kö och enbart en köavgift för varje köande, skriver han i ett mejl.

Han berättar att tanken är att det nya kösystemet ska fungera som en bostadsförmedling. Man får en poäng per dag man står i kö. När man väl får en båtplats slutar poängen ticka på, men om man återlämnar båtplatsen hamnar man i kön igen med sina sparade köpoäng.

– Idag kan du inte återvända till kön med tidigare ”intjänade poäng”, vilket gör att vi inte kan ha ett nyttjandekrav på platserna. Med ett nytt kösystem kan vi införa någon form av nyttjandekrav och därmed få bättre användning av befintliga båtplatser, skriver Robert Sköld.

I mitten av juni godkände idrottsnämnden förvaltningens beslut, och planen är att en upphandling kan ske under hösten 2020.

– För de som vill ha en båtplats snabbt oavsett plats kommer troligtvis Bergsundsstrand och Kungsbrostrand även fortsatt vara bästa alternativ, skriver Robert Sköld.

Båtplatser i Stockholms stad

Staden har nio olika allmänna bryggor där privatpersoner kan hyra båtplats: Bergsundsstrand, Grönvik, Hammarby sjöstad, Kungsbro strand, Källvik, Ropsten, Smedslätten, Sundsta och Äppelviken.

På Kungsholmen är kötiden i snitt fem år, i Bromma och på Södermalm åtta år, och i Hammarby sjöstad och Ropsten är kötiden över tio år.

Flest personer köar till hamnen i Hammarby sjöstad. Den som stått längst i kötid för Hammarby sjöstad har stått i kö sedan 1 mars 2003.

En köplats kostar 200 kronor per år.

När man väl fått en båtplats ligger säsongsavgiften på 3 900 kronor.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre