Nytt konstverk gör nedslag i Gubbängens historia

Fasaden som vetter mot Gubbängens tunnelbanestation kommer att utsmyckas med ett konstverk i mosaik till våren. Fram till jul får allmänheten hjälpa till med produktionen. – Vi har skapat en öppen konstverkstad. Tanken är att boende ska känna sig delaktiga, säger Lotta Vidén på Familjebostäder.

  • Publicerad 12:30, 14 nov 2019

Helen Rydberg från Remakebolaget leder det konstnärliga arbetet i projektet Konst i Gubbängen, på uppdrag av Familjebostäder.

Sex mosaikrutor med temat Dåtid-Nutid-Framtid ska placeras på fasaden som vetter mot tunnelbanestationen i Gubbängen.

Den första rutan föreställer den första stadsplaneringen för Gubbängen från 1940-talet och den sista ska illustrera en framtidsvision för området.

– Väggen har varit utsatt för mycket klotter, och vi kände att något behövde göras. Det här kommer att fräscha upp hela stråket, säger Lotta Vidén, projektledare för ytterstadsutveckling på Familjebostäder.

Öppen konstverkstad

Förra veckan öppnades en konstverkstad på Gubbängstorget dit alla är välkomna att delta i arbetet, tillsammans med konstnärerna.

Tisdagar och lördagar fram till jul kommer verkstaden att vara öppen för allmänheten.

Vi vill att människor i området ska känna sig delaktiga i arbetet, säger Lotta Vidén.

På plats till våren

Konstverket kommer att färdigställas vid nyår. För att placera ut mosaikrutorna krävs däremot varmare väder än det blöta decemberrusket.

– Vi siktar på att få dem på plats under maj eller juni, säger Lotta Vidén.

Fakta

Öppen verkstad

TID: Tisdagar kl 15.00–19.00 och lördagar kl 12.00–15.00

PLATS: Gubbängstorget 117

Källa: Familjebostäder