FRAMTID. Trots branden väljer Ali och Zabi att fortsätta utvecklas och lära sig mer om sporten. ”Det första jag lärde mig var reglerna efter det så blev jag bättre och bättre. Tekniken är den viktigaste” säger bollkastaren Ali. Foto: Claudio Britos

Nytt klubbhus utlovas efter cricketbranden

I ett unikt samarbete mellan Huddinge och Botkyrka kommun byggdes det nya cricketcentret vid Kärsby IP för att göra området till Sveriges crickethuvudstad. Men drömmen gick upp i lågor när det splitternya klubbhuset totalförstördes i en brand.

  • Publicerad 16:51, 19 maj 2020

Det kändes som att
något togs ifrån mig.

Säsongen för barnen skulle precis dra igång, efter lång tid utan träning på grund av corona. Men när Alby crickets ordförande Azam Khalil gick upp på morgonen den 13 maj fick han reda på att klubbhuset hade brunnit ner till grunden.

– Vi kämpade med andra föreningar för att få det att hända, det var en dröm för oss, som nästan blev verklighet. Sedan blev det som en mardröm igen.

11 miljoner gick upp i rök

Totalt, med gräs, klubbhus, kafé och mer, hade anläggningen kostat 11 miljoner. Botkyrka kommun stod för lejonparten av kostnaden, och riksidrottsförbundet för resten. Huddinge är också med på ett hörn, och betalar 330 000 kronor per år under fem år. Förutom Alby cricket är Norsborgs cricketcenter hemmaplan för Huddinge cricket club, Botkyrka cricket club, Tullinge cricket club och Jinnah cricket club.

Även om planen och matsalen finns kvar, så var branden i klubbhuset ett hårt slag för föreningarna som skulle se till att göra Norsborg till Sveriges centrum för cricket.

”Vi hoppas att de/den som ligger bakom detta verkligen tänker till en extra gång om det verkligen var värt hela den glädjen den tog från oss”, skriver Huddinge cricket club i ett inlägg på Facebook dagarna efter branden.

STÖD. Cricketklubbar från Bangladesh har hört av sig för att erbjuda sitt stöd, säger Azam Khalil, ordförande i Alby cricket, här med a-lagskaptenen Aman Khan. Foto: Claudio Britos

Kan ta tid

Nioåringen Zabi tog nyheten om branden hårt.

– När jag fick höra att klubbhuset brann ner började jag gråta framför min pappa. Det kändes som att något togs ifrån mig och då ville jag inte fortsätta satsa. Men jag är fortfarande den bästa slagmannen, säger han.

Men Botkyrka kommun ger sig inte så lätt.

– Vårt mål är att återbygga den, men det måste få ta lite tid, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Nu måste vi först utreda försäkringsfrågan och vänta på polisutredningen. Det kan behöva tas nya beslut, men fullmäktige har beslutat att vi ska bygga en cricketanläggning. Nu hände det här, men beslutet finns kvar. Hoppas det ger lite positivitet, jag lider verkligen med alla berörda föreningar och utövare. Vi vet att det är något de såg fram emot.

UTRUSTAD. Förråd, omklädningsrum och en välkomnande gest för motståndarna var några exempel av det klubbhuset användes till. Foto: Claudio Britos

Tre bränder

13 maj: Brand i crickethuset vid Kärsby IP. Polisen har lagt ner ärendet i brist på bevis.

14 maj: Brand i ett förrådshus vid Kärsby IP. Polisen utreder mordbrand. Ingen gripen.

16 maj: Brand i en restaurang i Norsborg. Polisen utreder mordbrand. Ingen gripen.

I nuläget ser polisen ingen koppling mellan bränderna.

Visa merVisa mindre