Kattfik. Här kan det bli kafé av en helt ny sort. Foto: Elin Jonsson / Mostphotos

Nytt kattkafé räknas som djurpark

Det byggs för fullt i Valands gamla lokaler. Ägarna är fortfarande förtegna, men som vi tidigare avslöjat vill de starta kattkafé där. Om det kan bli verklighet är dock en annan fråga.

  • Publicerad 12:20, 3 dec 2018

För en dryg månad sedan kunde StockholmDirekt avslöja att Jordbruksverket tagit emot en ansökan om att någon "vill starta ett kattcafé i Stockholm, på Surbrunnsgatan 48 och söker dispens" för detta. Det vill säga i Valands gamla lokal.

Nu kan vi berätta att även länsstyrelsen har fått in en ansökan om att starta ett kattkafé på adressen.

– Om man vill visa djur för allmänheten fler än sju dagar på ett år räknas det som en djurpark och då behöver man ha ett godkännande från oss. Vi bedömer lokalerna utifrån djurskyddssynpunkt. Reglerna man måste följa finns i Jordbruksverkets föreskrifter för djurparker, säger Maria Jernberger, länsveterinär på Länsstyrelsen i Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Om man vet med sig att det är något i anläggningen som vi inte kan godkänna så kan man söka dispens från reglerna hos Jordbruksverket. Så har ägarna gjort i det här fallet. Anledningen är att de inte har något utomhusutrymme för katterna, säger Maria Jernberger.

Det är dock bara om det finns särskilda skäl som Jordbruksverket kan medge undantag från reglerna.

Maria Jernberger berättar att djurparksföreskrifterna egentligen inte omfattar tamkatter.

– Men vi får gå på de regler som gäller vilda katter. Mig veterligen finns det inga kattkaféer i Sverige så det ska bli intressant att se hur det här slutar. Vi har begärt in kompletteringar till ansökan och väntar även på Jordbruksverket. Blir det nej från dem så finns ju ingen möjlighet för ägarna att starta kattkaféet, fast de kan överklaga till förvaltningsrätten.

Här kan Stockholms första kattkafé öppna

Förra veckan när Vi i Vasastan gick förbi på Surbrunnsgatan var det full aktivitet i lokalen men byggarbetarna var förtegna. I ett telefonsamtal med nya ägarna hälsar de att de först i mitten av december kommer att gå ut med vad det ska bli i lokalerna.

Jordbruksverket skriver i ett mejl till Vi i Vasastan att man väntar på att verkets jurister ska titta på ärendet. "...innan dess kan vi inte ta något beslut i detta ärende. Vi vet ingenting om när ärendet kommer att tas eller åt vilket håll det lutar", står det i mejlet.

Så här såg det ut i det klassiska kaféet innan all interiör revs ut. Foto: Maja Brand