Fixar. Peter Kangärde och Marianne Rydell förbereder sig för sommaren genom att öppna kafé i en av Rissne gårds parhus. Foto: Mikael Andersson

Nytt kafé i uppfräschade Rissne gård

Under senaste året har Rissne gård från 1600-talet varsamt renoverats – och till sommaren öppnar ett helt nytt kafé på gården.

  • Publicerad 09:00, 17 maj 2021

Vi beslöt oss för att expandera under den här krisen i stället för att ge upp.

Byggnadsminnet på Mässvägen har sedan förra sommaren renoverats efter godkännande av länsstyrelsen och under övervakning av en byggnadsantikvarie.

– Det tar tre gånger så lång tid att renovera ett byggnadsminne. Man får inte göra hur man vill utan måste rusta utifrån det gamla, så det mesta är sparat, säger Niclas De Jounge, projektledare hos Förvaltaren.

Sundbybergs stad, tog över gården 1975, och nu har Förvaltaren renoverat herrgården som byggdes 1648. De två parstugorna från 1700-talet har också rustats upp.

Ockragult och obränd umbra

Fönstren i stugorna har varsamt renoverats, så har även dörrar och tak. En ny puts har lagts på huvudbyggnaden där fasaden nu skiner i ockragult och obränd umbra.

Delar av herrgårdens golv har också lagats och källaren där under har dränerats. Man har också målat om utvändigt på de röda stugorna.

Förvaltaren blev klar med sin del redan i vintras, men under tiden har även gårdens krögare Peter Kangärde och Marianne Rydell gjort en nysatsning.

– Vi har närt en idé sedan vi kom hit för sex år sedan att vi skulle vilja ha ett kafé på gården och det har blivit verklighet nu, säger Peter.

– Vi beslöt oss för att expandera under den här krisen i stället för att ge upp, fyller Marianne i.

Pippi-känsla

I ett av parhusen blir det alltså ett nytt kafé som krögarparet tycker har lite Pippi Långstrump eller dockhus över sig. Och det är lite som att gå in hos mormor med de nya spetsgardinerna och de blommiga tapeterna. Snart åker så klart också pelargoner upp i fönstren.

– Det blir jättegulligt, vi har målat möbler i tre veckor i alla möjliga färger, säger Marianne Rydell.

I trädgården blir det en utedel med möbler. Marianne och Peter planerar dessutom att öppna grinden mot idrottsplatsen och det gångstråk som staden ska rusta och göra fint.

– Vi kommer att servera glass ute och troligtvis ha en grillcateringvagn där vi kan servera enklare rätter till lunchen, säger Peter.

Pippikänsla. Möblerna i det nya kaféet har krögarna själva målat i flera veckor. Foto: Mikael Andersson

Planen är att öppna kafédelen lite i smyg redan under Kristi himmelsfärdshelgen och att sedan slå upp dörrarna på riktigt under juni.

Tufft år – läge att satsa

Året har annars varit tufft för krögarna på gården. Konferenser och bröllop har av naturliga skäl varit få och även affärsluncherna har varit ganska "ljumma" som Peter Kangärde själv uttrycker det.

Det ofrivilliga lugnet är också ett skäl att paret passade på att förverkliga kafédrömmen som förhoppningsvis kan locka gäster från Rissne, Sundbyberg och resten av Sverige.

Och det har faktiskt börjat röra på sig igen. Bokningarna på herrgården blir fler och fler berättar Peter.

– Man känner att det finns ett uppdämt behov att göra saker. Vi försöker sätta oss i ett läge där vi kan möta upp vad som förhoppningsvis blir en anstormning när alla är vaccinerade och restriktionerna släpps, säger Peter Kangärde.

Förverkligar dröm. Peter Kangärde och Marianne Rydell har varit sugna på att öppna ett kafé sedan de tog över Rissne gård 2015. Foto: Mikael Andersson

Byggdes 1648

Rissne Gård är en av Sundbybergs äldsta byggnader. Adelsmannen Reinhold Leuhusen lät bygga gården 1648 och sedan 70-talet ägs den av Sundbybergs stad.

I början på 1800-talet var herrgården så förfallen att det fanns planer på att riva allt, men i stället lät man bygga om och restaurera det gamla stenhuset.

För sex år sedan blev gården byggnadsminne. Senaste renoveringen gjordes 1992-93. Då var byggnaderna mer eftersatta än nu.

Källa: Förvaltaren/Rissne Gård/Mitt i

Visa merVisa mindre

Putsat. Ny puts har lagts på huvudbyggnaden där fasaden nu skiner i ockragult och obränd umbra. Foto: Mikael Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30