Byggnadsminnet på Mässvägen har sedan förra sommaren renoverats efter godkännande av länsstyrelsen och under övervakning av en byggnadsantikvarie.

– Det tar tre gånger så lång tid att renovera ett byggnadsminne. Man får inte göra hur man vill utan måste rusta utifrån det gamla, så det mesta är sparat, säger Niclas De Jounge, projektledare hos Förvaltaren.

Sundbybergs stad, tog över gården 1975, och nu har Förvaltaren renoverat herrgården som byggdes 1648. De två parstugorna från 1700-talet har också rustats upp.

Ockragult och obränd umbra

Fönstren i stugorna har varsamt renoverats, så har även dörrar och tak. En ny puts har lagts på huvudbyggnaden där fasaden nu skiner i ockragult och obränd umbra.

Delar av herrgårdens golv har också lagats och källaren där under har dränerats. Man har också målat om utvändigt på de röda stugorna.

Förvaltaren blev klar med sin del redan i vintras, men under tiden har även gårdens krögare Peter Kangärde och Marianne Rydell gjort en nysatsning.

– Vi har närt en idé sedan vi kom hit för sex år sedan att vi skulle vilja ha ett kafé på gården och det har blivit verklighet nu, säger Peter.

– Vi beslöt oss för att expandera under den här krisen i stället för att ge upp, fyller Marianne i.

Pippi-känsla

I ett av parhusen blir det alltså ett nytt kafé som krögarparet tycker har lite Pippi Långstrump eller dockhus över sig. Och det är lite som att gå in hos mormor med de nya spetsgardinerna och de blommiga tapeterna. Snart åker så klart också pelargoner upp i fönstren.

– Det blir jättegulligt, vi har målat möbler i tre veckor i alla möjliga färger, säger Marianne Rydell.

I trädgården blir det en utedel med möbler. Marianne och Peter planerar dessutom att öppna grinden mot idrottsplatsen och det gångstråk som staden ska rusta och göra fint.

– Vi kommer att servera glass ute och troligtvis ha en grillcateringvagn där vi kan servera enklare rätter till lunchen, säger Peter.

Planen är att öppna kafédelen lite i smyg redan under Kristi himmelsfärdshelgen och att sedan slå upp dörrarna på riktigt under juni.

Tufft år – läge att satsa

Året har annars varit tufft för krögarna på gården. Konferenser och bröllop har av naturliga skäl varit få och även affärsluncherna har varit ganska "ljumma" som Peter Kangärde själv uttrycker det.

Det ofrivilliga lugnet är också ett skäl att paret passade på att förverkliga kafédrömmen som förhoppningsvis kan locka gäster från Rissne, Sundbyberg och resten av Sverige.

Och det har faktiskt börjat röra på sig igen. Bokningarna på herrgården blir fler och fler berättar Peter.

– Man känner att det finns ett uppdämt behov att göra saker. Vi försöker sätta oss i ett läge där vi kan möta upp vad som förhoppningsvis blir en anstormning när alla är vaccinerade och restriktionerna släpps, säger Peter Kangärde.