För några år sedan utvecklades Rinkebystråket, med syftet att skapa en attraktiv kommersiell handelsplats i Rinkeby. Länge har det dock varit svårt att fylla lokalerna eller för befintliga hyresgäster att bli lönsamma, och många restauranger har kommit och gått lika snabbt.

För ett år sedan låg uthyrningsgraden på 50 procent, men efter att Familjebostäder – som förvaltar lokalerna längs stråket – storsatsat på att hitta nya hyresgäster har siffran ökat till 89 procent; 31 av 35 lokaler.

En av de nya verksamheterna som öppnat, på nummer 105, är Taste of Africa Coffee.

Här kan besökare fika eller äta, och utbudet varierar från allt mellan kladdkaka och munkar till somaliska sambusas och smoothies. Det är dock inte bara det kulinariska som står i fokus, berättar Ubah Abdilahi, som driver kaféet tillsammans med sin kusin.

– Kvinnor i området behöver ha egna mötesplatser och känna att de kan komma till en trygg punkt. Annars brukar kaféer och restauranger i området vara rätt mansdominerade. Vi fokuserar extra mycket på att locka kvinnor helt enkelt, men alla är dock välkomna, säger hon.

Samtal och föreläsningar

Ägarna har satsat på att skapa en lugn och trivsam miljö.

– Mammor kommer hit i samband med hämtning eller lämning och sitter och pratar och fikar en stund. Det känns bra att vi kan skapa en trygg plats.

Förutom kaféverksamhet håller de även på med catering. Och vissa dagar förvandlas lokalerna till ett rum för diskussioner, i samarbete med bland annat Medborgarskolan Stockholm.

– Vi har kvinnokvällar och specialdagar när vi arrangerar föreläsningar och samtalsgrupper, där vi till exempel pratar om ohälsa, kultur och andra ämnen som kan vara viktiga att ta upp. Vi hoppas kunna utveckla det ännu mer när coronan är över, säger Ubah Abdilahi.

Mervärde för området

Dennis Wedin (M) är fastighetsborgarråd i Stockholm och ordförande i Familjebostäder. Han är stolt över satsningen på stråket, som verkar ha givit resultat.

– Vi har på senaste tiden tagit ett krafttag för att hitta långsiktiga hyresgäster, där tanken är att de ska ha olika typer av verksamheter som kan ge mervärde för området och invånarna, säger han, och fortsätter:

– Vi har inte sökt aktörer som enbart är beroende av köpkraften i Rinkeby, utan som också kan erbjuda långvarig service kopplat till området och få finansiering även från andra håll.

Nu pågår arbetet med att fylla de sista tomma lokalerna.

– Är man intresserad är det bara att höra av sig. Vi jobbar hårt för att det ska bli 100 procent, säger Dennis Wedin.