Fritidspedagogen Asmaa Bayoumi tar med barnen för att titta på konstverket vid Vårbergs sjukhem. Foto: Åsa Sommarström

Nytt jättekonstverk uppskattas av Vårbergsbor

I onsdags sattes det sista betongblocket, i skulpturen den sovande jätten, på plats i Vårberg. Skulpturen är det största offentliga konstverket i Stockholm konsts historia. – Vi behöver en sådan. Man slappnar av i all stress när man ser den, säger Asmaa Bayoumi.

  • Publicerad 05:00, 11 sep 2020

Asmaa Bayoumi jobbar i förskoleklass i Vårberg och har ofta gått förbi den stora gräsmattan Pelousen tillsammans med barnen och sett hur arbetet med skulpturen fortskridit.

– Det är jätteviktig med offentlig konst för den talar direkt till människor. Många har inte tid att läsa, men bilder och skulpturer går direkt till hjärnan. Vi brukar kolla på den med barnen, säger hon.

Byggjobbarna har just monterat det sista blå betongblocket i skulpturen och i dag är första gången Asmaa Bayoumi och barnen ser den i sin helhet.

– Jag önskar att jag kunde göra som jätten. Vila och slappna av och släppa all stress, säger hon.

Nu är den första delen av jätteskulpturerna i Vårberg är klar. Foto: Åsa Sommarström.

Det är jätteviktig med offentlig konst för den talar direkt till människor.

Asmaa Bayoumi, fritidspedagog i Vårberg.

Skulpturen är gjord av den internationellt erkände franska konstnären Xavier Veilhan som vann Art Competition Vårberg, Stockholms stads 16-miljonerkronorsatsning på konst i Vårberg. Verket består av ytterligare en skulptur, en sittande jätte, som ska uppföras i Stråkparken.

  De här skulpturerna är inga dekorationer. De är som landskap där människor kan leka, umgås, äta och vila, sa Xavier Veilhan till Mitt i Söderort 2018.

 Birgit  och Gustav Josefsson har följt konstprocessen sedan start. Foto: Åsa Sommarström.

Jätten uppskattas av Vårbergsbor

Vårbergsborna Birgit och Gustav Josefsson är mycket konstintresserade och har följt utvecklingen ända sedan tävlingen ägde rum.

– Jag tycker den är jättefin, säger Brigit Josefsson.

Hon och Gustav tror att det nya konstverket kommer att förstärka Vårbergs plats i konstvärlden.

– Det kommer att ge Vårberg en helt annan status, säger Gustav Josefsson.

Det här är första gången de ser skulpturen i sin helhet.

– Vi har inte riktigt hunnit skapa oss en bild av den, men unga och gamla kommer att se olika saker i den. Det är en liten fyrkant som sticker upp där bredvid jätten, är det en kaffebricka? säger Gustav Josefsson och skrattar.

– Jag tror ändå inte det är en kaffebricka, kanske att det ska bli ett speakers corner där sedan, säger han.

Stadens vision – att skapa en ny mötesplats

Stockholm konst hoppas att skulpturerna ska bli nya mötesplatser i Vårberg.

– Vi hoppas att en konstnärlig gestaltning ska ge mer liv och rörelse åt platsen och att det blir en naturlig mötesplats som skapar större trygghet, säger Frida Cornell, kurator och projektledare på Stockholm konst.

Du satt med i juryn. Vad fick dig att fastna för verket?

– Det var ett projekt som tog tag i platsen.  Vårbergs jättar var väldigt lekfullt, jag tänker mig att de kan binda ihop det som finns i Vårberg idag med det nya som kommer. Alla kommande generationer kommer att ha en relation till de här jättarna. Jag tänker att det är snälla jättar, säger Frida Cornell.

Fakta

Stadens största konstsatsning ska lyfta fram Vårberg

Stockholms stad har avsatt 16 miljoner kronor för ett offentligt konstverk i Vårberg. Det är stadens enskilt största satsning på en offentlig konstnärlig gestaltning.

Satsningen hänger samman med byggprojektet Fokus Skärholmen, och är ett sätt att lyfta fram Vårberg. Projektet finansieras genom försäljning av mark i samband med exploatering av Hagastaden.

Hösten 2017 utlystes tävlingen utlystes internationellt.  Våren 2018 valdes fem konstnärer ut, som fick skissa på förslag.

Segrare blev den franske konstnären Xavier Veilhan, med verket ”Vårbergs jättar”. Han är en av en internationellt etablerad och erkänd konstnär, som har arbetat med storskaliga installationer ända sedan sin debut på 1990-talet.

Planen är att konstverket ska invigas i oktober.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre