Nytt idrottshus i Norsborg har brunnit ned till grunden

Under natten mot onsdag brann ett klubbhus för flera klubbar nära Kärsby IP i Norsborg ned till grunden. – Det handlar om ett tvåvåningshus, säger Anna Westberg på polisen till Mitt i.

  • Publicerad 20:56, 13 maj 2020

Larmet om branden kom in kl 01.02 till polisen under natten.

Klubben: ”Var så himla fint”

Det nybyggda huset ligger nära Kärsby IP där både en fotbolls- och cricketplan finns. Klubbhuset som brann skulle fem föreningar dela på. Bland andra Alby Cricket Club. Klubbhuset besiktades förra veckan men var ännu inte i bruk. Azam Khalil som är ordförande i klubben berättar att han kastade sig iväg när han fick beskedet på onsdagsmorgonen.

– Jag är helt borta. Klubbhuset var så himla fint. Jag tog min mor ditt förra veckan för att visa, säger Azam Khalil som är ordförande i Alby Cricket Club.

Huset besiktades i fredags. Den här veckan skulle det möbleras. Foto: Alby Cricket Club

Huset med läktare gick inte att rädda. Foto: Alby Cricket Club

När brandkåren kom fram var huset fullt övertänt och det fanns ingen möjlighet att gå in i huset eller att försöka släcka, uppger Andreas Blomquist, operativ chef Södertörns brandförvar, till SVT

– Vi hamnade i ett läge där vi fick bevaka branden och låta huset brinna ner, säger han till SVT.

Mångmiljonsatsning på ny cricketarena

Klubbhuset som var mer än ett klubbhus, hade omklädningsrum, sociala ytor, kansli och rum för driften av anläggningen, liksom en läktare ut mot planen. Huset var del i en satsning på en regional cricketanläggning. Själva huset kostade 8,5 miljoner kronor och finansierades av Botkyrka kommun med bidrag från Riksidrottsförbundet. Enligt flera av de som Mitt i talat skulle anläggningen vid Kärsby bli Sveriges bästa.

– Det här var enda klubbhuset i landet. Och planerna och anläggningen den bästa i landet, säger Azam Khalil morgonen efter branden.

Bedrövelse i klubbarna

Även klubbar från Huddinge skulle vara med i huset berättar Azam Khalil. Han berättar att han fotograferat bygget från första spadtaget. Nu är bedrövelsen stor i klubben.

”Det är det mörkaste dagen i Svensk crickethistoria. Vad vinner man på det???? Varför ska man behöva bränna klubbhuset?” skriver Alby Cricket Club på sin Facebooksida.

Även Botkyrka Cricket Clubs ordförande är bedrövad.

– Jag blev chockad, jag har varit med i det här projektet från början, säger Maqsood Khawaja som är ordförande i Pakistanska Cricket- och kulturföreningen och Botkyrka Cricketklubb.

Maqsood Khawaja till vänster med sonen Ardil. Här inför drakfestivalen på Brunna IP 2016. Foto: Anders Björklund

Misstänkt mordbrand

Händelsen rubriceras i nuläget som mordbrand alternativt skadegörelse, uppger Anna Westberg på Stockholmspolisen till Mitt i.

– Vi har inga uppgifter än så länge om huruvida någon sett något i samband med att branden började, säger hon.