För en vecka sedan slog galleri Ester upp dörrarna på Kungsgatan 12 i Enköping. Då hölls en vernissage med konst av Benny Stigsson.

– Förr i världen stod man och trängdes på vernissage, vi släpper in fyra personer åt gången och folk rättar sig efter det. Det gick jättebra, och konstnären själv var väldigt nöjd, säger IngaLena Boman, som startat galleriet tillsammans med sin son Niklas Boman.

IngaLena Boman är själv konstnär och har tidigare drivit galleri i Toras Bodar fram tills verksamheten lades ner för ett antal år sedan. Hon berättar att hon har drömt om att ha sitt eget ställe och att det till slut var sonen Niklas som såg till att drömmen blev till verklighet.

– När han hittade lokalen och berättade att han ville köpa den tänkte jag att nej, det kan han inte göra. Men han tyckte att det var dags för mig att hitta på något igen så han köpte den. Så snäll son har jag, säger hon.

Nu driver de galleri Ester tillsammans, med IngaLena som utställningsansvarig medan Niklas sköter marknadsföringen. Att galleriet är ett familjeprojekt avslöjas även i namnet. Galleriet är nämligen döpt efter IngaLenas mamma och Niklas mormor, som hette Ester.

– Min mamma var så glad och stolt över mitt måleri och ville alltid vara med mig på mina utställningar. Hon var alltid med mig då, så jag tänkte att hon ska få vara med mig nu också, säger IngaLena Boman.

Trots att de bara haft öppet i en vecka är galleriet fullbokat året ut. IngaLena Boman tror att det stora intresset beror på att många verksamheter har behövt stänga under pandemin.

– Jag var lite fundersam i dessa coronatider om konstnärerna skulle våga komma, men de vill verkligen visa upp sig. Det har hört av sig folk från flera delar av Sverige och inte bara lokalt, det är jätteroligt, säger hon.

Om man inte vill gå in i lokalen kan man stå utanför och se nästan hela utställningen genom skyltfönstret.

– Många av besökarna säger att det är roligt att man får tänka på något annat en liten stund och se något fint, säger IngaLena Boman.