Vegetariskt föreslås bli standard i förskolan Foto: Mitt i

Nytt förslag: Vegetarisk mat till alla i förskolan

Vegetarisk mat ska vara standardalternativet i förskolan. Den som vill ha kött till sitt barn får göra ett tillval. Det föreslås nu i ett medborgarförslag som skickats till stadsdelsnämnden. – Vi tycker det här är jättebra, säger stadsdelsdirektör Victoria Callenmark.

  • Publicerad 11:40, 5 okt 2018

De kommunala förskolorna bör ändra sina menyer och servera vegetariskt mat som standardalternativ. Sedan kan de föräldrar som vill att deras barn ska äta kött välja det som tillval. Det föreslås nu i ett medborgarförslag som skickats till Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

”Som det är nu är vego det udda, men för klimatets skull vore det ju bra om det var det normala. Det skulle vara en bra signal och ett sätt minska stadsdelens klimatpåverkan” skriver förslagsställaren.

För att barnen får i sig tillräckligt med proteiner föreslår förslagsställaren också att förskolans kockar ska få en ordentlig utbildning i att laga vegetarisk mat.

– Vi tycker det här är jättebra. Det har just kommit ut riktlinjer för kommunala förskolor och skolor att vi ska sträva efter att det alltid finns vegetariskt som alternativ, och det kommer vi att följa, säger stadsdelsdirektör Victoria Callenmark.

Innebär det att man inte behöver välja vegetariskt i förhand?

– Ja, alla ska kunna erbjuda det. Man ska inte behöva välja bort något utan det ska finnas två rätter, en vegetarisk och en annan.

Blir det inte mycket svinn om man inte väljer i förhand och det ska finnas två varianter till alla?

– Redan idag så fungerar det så att kökspersonalen gör en bedömning av hur många portioner som kommer att gå åt. Det bygger på deras erfarenhet kring olika rätter och de försöker anpassa det löpande, men ibland tar något slut. I det nya programmet finns tydliga riktlinjer för hur vi ska hantera och få ner svinnet.