Polisen avgör vem som får dricka i parken och inte, enligt nya förslaget. Foto: Mostphotos

Nytt förslag: Stökiga fyllon portas från parker

Att dricka en flaska vin på picknick är okej – men inte att supa så det stör omgivningen. Nya regler om hur man får dricka alkohol i Söders parker ska nu utredas.

  • Publicerad 07:18, 22 okt 2018

I dag är det fritt fram att dricka alkohol i de flesta av Söders parker. Men det vill söderpolitikerna Christoffer Järkeborn (M) och Leif Kroon (KD) ändra på. 

De vill att Södermalm ska införa den så kallade ”Malmömodellen”, där grundregeln är att du inte får dricka alkohol om du inte kan sköta dig.

I praktiken ger det polisen rätt att avgöra vilka som får dricka i parkerna.

– Det viktiga är inte att förbjuda skötsamma Södermalmsbor från att kunna ha picknick. Det vktiga är istället att komma åt dem som skapar ordningsstörningar, skriver Christoffer Järkeborn och Leif Kroon i en skrivelse till Södermalms stadsdelsnämnd.

Polisen positiva

Polisen har tidigare sagt att de är positiva till att införa modellen. Och nu är även Södermalms stadsdelsförvaltning med på tåget och ska utreda förslaget.

Lokalt problem

Stockholms stads trygghetsmätning från i fjol visar många Söderbor stör sig på fulla personer i parkerna.

Andelen medborgare som tycker att berusade och narkotikapåverkade personer stör ordningen är nästan är dubbelt så hög på Södermalm som i övriga staden, enligt stadsdelsförvaltningen.

Fakta

Det här är Malmömodellen

Den så kallade Malmömodellen innebär att alkohol får drickas utomhus om personen sköter sig. Det är förbjudet att dricka alkohol om ”förtäringen föranleder olägenhet i fråga om ordning och nykterhet”. Bestämmelsen gäller inom ett avgränsat område som avser i princip hela innerstaden i Malmö.

Polisen har möjlighet att avgöra vilka som ska få dricka alkohol utomhus och kan ingripa mot dem som dricker så mycket alkohol att de stör eller skapar en känsla av otrygghet.

En ändring till Malmömodellen kräver en ändring i stadens ordningsstadgar, vilket först måste klubbad i kommunfullmäktige.

Källa: Stadsdelsförvaltningen
Visa merVisa mindre