I våras informerades hyresgästerna på Hoburgsstigen om stundande renoveringar. Lägenheterna var i behov av stambyte och modernisering, menade Stockholmshem som planerade för helt nya kök.

Flera hyresgäster ilsknade till över att 1930-talsinredningen hotades. De misstänkte att projektet var en ursäkt för att kunna höja hyrorna, vilket har tillbakavisats av Stockholmshem.

Enkät

Sedan dess har ett samråd tagit vid. Parallellt med det sydde hyresgästen Annika Wingårdh Norén ihop en boendeenkät där 108 personer deltog. Det motsvarar 59 procent av de berörda.

89 procent av de svarande ville behålla befintlig planlösning och originalskåp. 80 procent ville inte ha sina kök renoverade över huvud taget.

– Jag tror att vi har bullrat mer än vad de hade förväntat sig, säger Annika till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/ilska-bland-boende-nar-hyresvarden-vill-riva-ut-deras-1930-talskok/repuey!bu3AvlOo0iTAH4k5wAT4A/

Sedan vi skrev om renoveringsplanerna i våras har flera medier rapporterat om samma ärende. Så även den ideella organisationen Renoveringsraseriet, som var först med att uppmärksamma Stockholmshems nya giv.

Den består enligt Annika Wingårdh Norén av två ytterligare förslag som är under utredning. Lägenheternas nuvarande planlösningar bevaras i båda förslagen, medan det ena av dem också skonar de ursprungliga skåpen.

– Vi blev jätteglada när vi fick veta det men har inte ropat hej än, säger Annika.

Nu håller hon tummen för att Stockholmshem kommer fram till att de nya förslagen är genomförbara.

– Då har de verkligen kommit oss till mötes och det ska de ha en eloge för.

Bostadsbolaget vill inte gå in i detalj på de nya förslagen, men bekräftar att de tittar på om det finns fler alternativa lösningar för köken.

"Målet med samrådet är att nå en överenskommelse. När det är klart kan vi färdigställa planerna för renoveringen", skriver Åsa Stenmark, kommunikationschef, i en mejlväxling med Mitt i.

Hur väntat var hyresgästernas motstånd?

"Vår erfarenhet är att det i alla ombyggnadsprojekt finns åsikter om hur de ska genomföras. Ofta är det de som motsätter sig som hörs mest. I Traneberg är det långt ifrån alla hyresgäster som motsäger sig renovering, vi har haft kontakt med hyresgäster som är oroade att det inte blir av."

Brandsäkerhet

Åsa Stenmark har tidigare sagt att de stundande renoveringarna bland annat går ut på att uppfylla krav på brandsäkerhet och tillgänglighet. På frågan om det finns risk för att man tummar på de bitarna med de nya förslagen svarar hon: "Nej."

Det är i nuläget oklart när ett slutgiltigt beslut om husens framtid kan tas.