Det unika fordonet med påkörningsskyddet nedfällt. Foto: Läsarbild Louise Carnebo

Nytt fordon ökar säkerhet för räddningstjänst

Under 2016 har det flera inträffat flera dödsolyckor inom räddningstjänsten i samband med arbete på väg. Nu har ett fordon tagits fram som ska minska riskerna. Det har bland annat ett påkörningsskydd som fälls ned vid olycksplatsen, och informationstavlor.

  • Publicerad 12:15, 27 dec 2016

Södertörns brandförsvarsförbund är först i landet att använda ett nytt och unikt räddningsfordon. Fordonet ska minska riskerna för räddningspersonal som är på plats vid trafikolyckor på väg, och det blir tryggare även för bilar som passerar olycksplatsen.

Fordonet har ett påkörningsskydd som fälls ned vid olycksplatsen och informationstavlor med anpassade budskap som olycka, farthinder, vägen avstängd, siffran 30 för högsta hastighet, eller en kamera med ett rött förbudsstreck över.

– Det är tyvärr många som ska fota olyckor,  säger Tommy Carnebo, brandman på Södertörns brandförsvarsförbund och projektledare för framtagandet av det nya fordonet. De stannar helt eller vrider på ratten för att komma närmare, och då ökar kollisionsrisken.

Carnebo började fundera på hur man skulle kunna öka säkerheten vid arbete på väg efter dödsolyckan i februari i år i Märsta.

– Det var en kollega, en styrkeledare, som blev påkörd och avled.

Det nya räddningsfordonet finns ännu så länge bara i ett exemplar i en brandstation i  Botkyrka. Den togs i bruk den 21 december och har hunnit användas flitigt.

– Redan samma dag ställde vi ut den på E4 efter en olycka. Kollegerna upplever att de känner sig lite tryggare och att förbipasserande bilar sänker farten.