Nytt fall av mässling på Danderyds sjukhus – smittspårning pågår. Foto: Mostphotos

Nytt fall av mässling på Danderyds sjukhus

En vuxen person som kom till Danderyds sjukhus var smittad av mässlingen. Det är det andra fallet på kort tid i Danderyd.

  • Publicerad 11:39, 6 aug 2018

En vuxen person som kom till Danderyds sjukhus med ambulans den 2 augusti var smittad av mässlingen.

Personen isolerades direkt på infektionskliniken där prover togs. Dessa visade sig bekräfta mässlingen och just nu smittspårar Landstinget tillsammans med Smittskydd Stockholm.

– Det innebär att personal från vården ringer upp och skickar brev till personer som befunnit sig i samma väntrum som den mässlingssmittade, sa Maria Rotzén Östlund, stf smittskyddsläkare i Stockholm till Mitt i tidigare i somras när ytterligare ett fall av mässling upptäcktes.

Andra fallet av mässling

Detta var det andra fallet på kort tid i Danderyd. Tidigare i sommar insjuknade ett barn i mässlingen. De bägge fallen ska enligt Landstinget inte ha med varandra att göra.

Mycket smittsamt

Mässling är en luftburen smitta. Bara de som inte har haft sjukdomen eller inte är vaccinerade kan drabbas. Personer födda före 1960 har ofta haft mässling som barn. De som är födda efter 1980 fick vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Den som är orolig för att ha blivit smittad av mässling rekommenderas att ringa 1177 Vårdguiden för att få hjälp att bedöma sina symtom eller för att få råd om vård.