Syskonen Diana och Alexander Vasiliou, skolchef och vd för Dansgymnasiet i Kista. Foto: Läsarbild Dansgymnasiet Stockholm

Nytt dansgymnasium i Kista slår upp dörrarna

Kista har fått en ny gymnasieskola – med dans som inriktning. I morgon börjar den första kullen elever i nyrenoverade lokaler vid Electrum. Grundare av skolan är familjen Vasiliou, som är något av en kändisfamilj.

  • Publicerad 15:37, 22 aug 2018

I morgon, torsdag, är det skolstart för den första kullen elever på Kistas nya gymnasium som ligger på Isafjordsgatan 30 B mitt i utbildningsklustret med bland annat KTH och Engelska skolan som grannar.

Cirka 60 elever börjar årskurs 1. Intresset för den nya friskolan har varit stort, cirka 200 ansökningar kom in.

– Det är roligt att intresset varit så stort. Vi har elever från hela Stockholm, inklusive alla kranskommuner. Det finns även elever från andra delar av landet, säger Panagiotis Vasiliou, rektor på skolan, som driver skolan tillsammans med sina barn Alexander och Diana.

Alexander är vd och Diana skolchef.

Startade idrottsgymnasiet

De har tidigare startat bland annat Stockholms idrottsgymnasium, som de inte längre driver.

– Vi såg att det fanns ett behov av en gymnasieskola med dansinriktning och när vi hittade lokalerna i Kista kändes det perfekt att hamna mitt i ett utbildningscampus, säger Alexander Vasilou, som berättar att rektor Panagiotis Vasiliou faktiskt har jobbat som idrottslärare i just de lokaler som de nu tagit över för att driva Dansgymnasiet.

– Då låg det ett gym här som han tog eleverna till. Han jobbade då på Mobila gymnasiet som var den första skolan med bärbara datorer, det är lite roligt att det blev just det här läget, säger han.

När de tog över lokalerna var de helt orenoverade.

– Det såg nästan ut som ett ruckel. Vi har byggt om allt invändigt och nu är det arkitektritade skollokaler med en egen danssal, säger Alexander Vasiliou.

Skolan erbjuder tre program, ekonomi-, samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammet. Skolan har en dansprofil, men man måste inte dansa, det går att läsa programmen utan dansundervisning.

Fokus i dansundervisningen är kommersiell dans, som till exempel hiphop och streetdance.

Behövde eleverna göra inträdesprov i dans för att komma in?

– Nej, man söker in på betyg. Vi vill inte utsätta barn för pressen med antagningsprov, säger rektorn Panagiotis Vasiliou.

Om familjens namn klingar bekant så kan det nämnas att  både Panagiotis och Alexander Vasiliou är något av kändisar.

Panagiotis har spelat squash på elitnivå, bland annat för Sverige i VM. Han är en flitig statist i film- och tv-sammanhang och har bland annat varit med i ”Äkta människor” och Carina Bergs bärbara talkshow.

Alexander har en bakgrund som artist, som magiker och sångare.

– Jag har jobbat med artisteri i större delen och ville egentligen starta någon form av artistskola. Men det var enklare att få in dans i utbildningen, och dans ligger nära, säger han.

Kommer eleverna att få se din artistiska sida?

– Haha, det blir nog att få ha lite olika hattar på sig. I den här rollen som skolledare är jag lite striktare. Men jag finns på Youtube så det kommer de säkert att upptäcka, säger Alexander Vasiliou.