En titt i spåkulan för kommande decenniet på Lidingö visar... Foto: Mitt i

Nytt centrum, robotar och mera byggbråk? Vi spår öns 20-tal

2010 talet var årtiondet när Lidingö kastade planerna på en mer urban utveckling över bord. Nu är det grön skärgårdsstad som gäller. Vad ska 2020-talet bjuda på? Mitt i kikar in i spåkulan.

  • Publicerad 06:00, 7 jan 2020

I en artikelserie belyser Mitt i förändringar på Lidingö under 2010-talet . Del 5 av 7: Förslagen som aldrig blev av.


2016  var året då Lidingö hoppade av de så kallade Sverigeförhandlingarna. Staten skulle fixa (främst spårbunden) kollektivtrafik och Lidingö skulle bygga 8 000 centrumnära bostäder i gengäld.

Men politikerna sa stopp och belägg och drog i handbromsen. Lidingö ska vara en grön ön med skärgårdskaraktär. Basta!

Sedan dess har den politiska majoriteten fortsatt att betona den inriktningen.

Oppositionen är dock stark. Med Miljöpartiet i spetsen vill de driva en mer byggvänlig politik. Det handlar inte om några 8 000 bostäder och massvis av höghus. Däremot nya stadsstråk längs Södra Kungsvägen med cykelbanor och trivsamma parker.

Kanske landar man under 2020-talet i oppositionens mitt-emellan alternativ? Kan det vara vad som krävs för att till exempel få till en efterlängtad utökad busstrafik på norra ön?

Ett stort bygge är ändå planerat – upprustningen av centrum. Hur ska det gå med ett nytt utökat butikscentrum nu i butiksdödens tidevarv? Blir det tomma lokaler? Eller så uppstår något helt nytt där mötesplatser, kaféer och andra lokala verksamheter är grejen, snarare än trötta butikskedjor.

2019 blev Lidingö stolt innehavare av titeln Sveriges digitaliseringskommun. Redan nu hjälper artificiell intelligens till i skolan och med stadens bygglovshantering. Vad händer nästa årtionde? Får vi robotar i hemtjänsten? Självkörande bussar?

Eller blir Lidingö rentav först ut med att införa ett socialt kreditsystem, baserat på delad personlig data, enligt kinesisk modell?

Sporta kommer nog ändå Lidingöborna att fortsätta med under 2020-talet. En splitt ny simhall i Dalénum och en upprustning av Vallen kan alla se fram mot utan allt för mycket framtidsångest.