Sprututbytet vid S:t Görans sjukhus har varit igång sedan 2013 och blev en permanent verksamhet 2016. Men själva byggnaden har stått på platsen på tillfälligt bygglov i snart 10 år. Men nyligen ansökte – och fick – Locum, regionens vårdfastighetsbolag, ett nytt tillfälligt bygglov på fem år till 1 januari 2027.

https://www.mitti.se/nyheter/boende-samlar-namn-mot-sprutbyte-pa-kungsholmen/reptig!RhfUMPXPdKq0XkgqMkQOeA/

Men sedan är det stopp. Ett tillfälligt bygglov kan bara ges i totalt 15 år.

På Region Stockholm finns det däremot ingen planering i dagsläget för en permanent lokallösning.

– Vi är nöjda med den placering som vi har och med vår lokal. Den är specialbyggd för vårt flöde och ligger tillgänglighetsmässigt väldigt bra så vi har inte drivit tesen att hitta en annan lokal. Nu har vi sex år till på oss att utreda det och jag är ganska nöjd så, säger Marin Kåberg, sektionschef för akut- och heldygnsvården samt medicinskt ansvarig för Stockholms sprututbyten.

Men ni vill bli kvar kring S:t Görans sjukhus?

– Det är långt fram i tiden men i min värld, som chef för verksamheten, så vill vi ju vara kvar på sjukhusområdet. Det är mitt fokus. Vi har byggt upp en verksamhet som ligger geografiskt bra, nära beroendespecialistvård och målgruppen hittar hit, säger Martin Kåberg.

https://www.mitti.se/nyheter/toppolitikerna-flytta-sprututbytet-ar-inte-losningen/lmtic!8979677/

Sprututbytet har genom åren även varit en källa för debatt, senast i höstas när en namninsamling för att flytta det lanserades av boende i området.

Enligt Martin Kåberg har de ett bra samarbete med lokalpolisen och deras nätverk och de välkomnar boende att höra av sig till dem.

– Vi har alltid haft hög transparens kring att man kan få besöka oss för att vi ska kunna berätta mer om vad vi gör. Det är viktigt för oss att bemöta frågor och den upplevda och faktiska oron, säger han.

– Vi har en utmaning i att få fler att förstå att vi inte är en korvkiosk som delar ut sprutor utan gör mycket mer. När folk inser det brukar många förstå varför vi behövs.