Nytt bullerplank byggs utmed E18

Den här veckan går startskottet för ombyggnaderna längs E18. Jätteprojektets första steg är ett 500 meter långt bullerplank i Viggbyholm.

  • Publicerad 11:31, 5 nov 2012

Trafiken väntas öka kraftigt på E18 genom Täby de kommande åren. Från 50 000 fordon per dag till 70 000 om knappt 20 år, enligt prognosen.

Utvecklingen lär knappast minska trafikbullret. Och för redan hårt prövade barn på Viggbyskolan och boende nära motorvägen är det inget glädjebesked. Men det finns hopp.

Den här veckan påbörjas bygget av ett bullerplank som sträcker sig från Viggbyholms trafikplats till strax förbi Viggbyskolan. En sträcka på 525 meter.

Bullerplanket är startskottet för en enorm ombyggnad av trafikplatserna i Viggbyholm och Roslags-Näsby, som Lokaltidningen Mitt i berättat om tidigare. Ramper och påfarter kommer att byggas om helt och hållet nästa år.

– Det vi gör nu är att bullerskydda både för skolan och för de som bor i närheten, säger Gustav Selberg projektledare på Trafikverket.

Enligt Trafikverket är läget på Viggbyskolan akut. Skolgården ligger bara ett par hundra meter från E18 och bruset från motorvägen är ständigt närvarande.

Mätningar visar att bullernivån på skolgården i dag passerar 67 dB, vilket överröstar ett vanligt samtal. Det är också långt över gränsen för de nivåer som anses påverka välmåendet.

Föräldrarna på Viggbyskolan har kämpat för åtgärder länge.

– Äntligen blir det av. Vi har bråkat med både kommunen och Trafikverket i flera år om det här, säger Elisabeth Ekstrand som har två barn på skolan.

Den tre meter höga bullerskärmen beräknas vara färdig i juni nästa år och kostar ungefär tio miljoner kronor att bygga. Kommunen och Trafikverket delar på kostnaden.

De som bor i området kommer även att erbjudas åtgärder i sina lägenheter. Bland annat i form av nya fönster, utbyte av ventiler eller ­andra åtgärder på sina husfasader.

All forskning visar att buller påverkar vår hälsa. Enligt Socialstyrelsen kan det bland annat medföra sömnsvårigheter, höjt blodtryck och högre nivåer av stresshormoner hos vuxna.

För barn är det ofta koncentration och inlärningsförmåga som påverkas.