Nytt budgetförslag: "Öppna spärrarna i tunnelbanan"

Vänsterns kontring på borgerliga landstingsstyret förslag på dyrare SL-kort: Behåll samma pris som nu, inför gratis kollektivtrafik för barn och pensionärer – och ta bort biljettspärrarna!

  • Publicerad 15:10, 29 maj 2015

En höjning av SL-kortet kommer vi inte att gå med på"

Idag var det dags för Vänsterpartiet att presentera sitt förslag landstingsbudget 2016. De sparade knappast på krutet. Förutom att glasdörrspärrarna i tunnelbanan bör skrotas och att priset på SL-kortet ska förbli oförändrat föreslås en rad olika förändringar:

All sjukvård och kollektivtrafik ska bli gratis för barn och pensionärer (åtminstone under lågtrafik), gratis tandvård för alla under 23 år och en utbyggnad av förlossningsvården var bara några av sakerna i budgeten ”Håll ihop – hela länet ska leva”.

LÄS MER: SD om dyrare SL-kort: ”Det godkänner vi inte”

– Det är enkelt att sätta ihop en önskelista med grejer man vill ha, det svåra är att faktiskt se till att det finns pengar, men det har vi lyckats med, säger oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

2 miljarder mer än borgarna

Finansieringsmetoden stavas s-k-a-t-t-e–h-ö-j-n-i-n-g med 25 öre. Detta skulle innebära drygt 1,4 miljarder i extra intäkter. Genom att omfördela 500 miljoner kronor i dyra konsultkostnader och förmånsbilar kommer landstinget ha cirka 2 miljarder extra att röra sig med än vad den borgerliga minoriteten föreslår.

– Det räcker för att finansiera alla de här sakerna vi föreslår, som behövs genomföras för att sjukvården och kollektivtrafiken ska fungera, i hela länet, säger Håkan Jörnehed.

SL-kortet höjs inte

Den 16–17 juni samlas landstingsfullmäktiges ledamöter för att debattera och besluta om budgeten för 2016. Enligt Jörnehed kommer det troligtvis bli en het debatt om kollektivtrafiken.

– Det är svårt sia om vad som kommer att hända. Men om borgarna får igenom sin budget kommer de sakna 700-800 miljoner kronor i finansiering, för en höjning av SL-kortet kommer vi inte att gå med på.

LÄS MER: Resenärer sågar prishöjning av SL-kortet

Fler kollektivtrafik-förslag ur budgeten

Avskaffa zonsystemet, enhetstaxa över hela länet.

Behåll turtätheten.

Kortläsare vid alla dörrar på bussarna för lättare påstigning.

Ta bort glasdörrspärrarna i tunnelbanan.

Ersätt stombusslinjerna 1-4 med trådbussar.

Ordinarie SL-taxa ska gälla i skärgården, året runt.

Bygg plattformsväggar i tunnelbanan.

Visa merVisa mindre

Sagt under pressträffen

Det finns inget dåligt väder – bara dålig politik

Ta bort spärrarna och satsa istället på fler biljettkontrollanter. Vi har räknat på vad det skulle bli för intäkter att sälja spärrarna till skroten, men tyvärr var det inte mycket.

Inför trådbussar i Stockholm – det är en mycket låg investeringskostnad och mycket bra för miljön.

Det är de äldre som snurrar runt i våra sjuksystem. Vi måste förbättra deras villkor.

Borgarna säger att patienten ska vara i centrum. Ibland verkar de mena att alla patienter måste åka in till city, för utanför tullarna har de inte öppnat fler vårdcentraler.

Visa merVisa mindre