Nytt bud – majoriteten öppnar dörren för OS 2026

Det svänger kring Stockholms OS-ansökan. Ett av det nya grönblå styrets allra första besked var att säga nej till ett vinter-OS i Stockholm 2026. Men nu öppnas dörren igen, åtminstone på glänt.

  • Publicerad 15:22, 19 okt 2018

– Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknads- och integrationsborggaråd med ansvar för idrottsfrågor till Aftonbladet.

Och det är precis det Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, menar.

SOK måste inte ens ha stöd från staden

Enligt SOK:s ordförande Mats Årjes måste SOK i teorin inte ens ha stöd från staden för att gå vidare i kampen om OS 2026, även om man givetvis helst vill ha det, då det inte ska kosta Stockholms skattebetalare en krona och SOK egentligen bara vill hyra befintliga arenor och vissa offentliga ytor i stan.

Karin Ernlund menar att det är ”nya uppgifter” och alltså att de gör att saken ”kommer i ett annat läge”.

Ernlund ska boka in möte med SOK

Dock förklarar hon att det saknas beslutsunderlag för staden. Hon planerar att boka in ett möte med SOK för att lyssna mer på vad de har att säga.

Tidigare idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är glad att Karin Ernlund och den nya majoriteten nu har ändrat sig, om än lite, när det gäller OS i Stockholm 2026.

Beslutsunderlag finns visst, enligt S

Däremot vänder sig Socialdemokraterna, som är det enda partiet i stadshuset som har tagit ställning för en svensk OS-ansökan 2026, starkt mot påståendet att det saknas beslutsunderlag för Stockholms politiker.

– Vi hade ett helt OS-kansli som jobbade i ett år med en utredning som kostade 10 miljoner kronor. Det är ett gediget underlag. Jag tycker att Karin Ernlund ska läsa den, då får hon nog svar på alla frågor. Det som Anna König Jerlmyr krävde svar på var helt omöjliga saker – exempelvis terrorläget 2026, valutakurser 2026 och eventuella oförutsedda händelser. Sådant går inte att svara på, men i övrigt finns allt med i utredningen, säger Emilia Bjuggren.

Vill ha en bred överenskommelse

Hon hoppas att den nya stadshusmajoriteten går vidare och bjuder in även oppositionen till samtal om OS i Stockholm 2026.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill ha en blocköverskridande överenskommelse och vi är beredda att samtala när som helst. Det är bara att bjuda in så kommer vi, säger Emilia Bjuggren.