Flyktingboende till Kransen. Nästa vecka öppnar ett nytt flyktingboende i Midsommarkransen. Huset på bilden har ingenting med texten att göra.

Nytt boende för nyanlända öppnar i Midsommarkransen

Tre våningar och plats för 64 personer. Snart öppnar ett nytt boende för nyanlända i Midsommarkransen.

  • Publicerad 06:20, 17 feb 2017

Boendet är till för ensamstående som redan har fått uppehållstillstånd. Det är ett så kallat kollektivboende där man delar både rum och duschar och i början på nästa vecka är det dags för inflytt.

– Man bor 1-3 personer per rum och det finns ingen möjlighet att laga mat utan maten kommer att komma utifrån, säger Lisa Cadenius,enhetschef på socialförvaltningen.

Just nu pågår en omställning av stadens flyktingmottagande och det påverkar även boendena i Hägersten. Det kommer färre ensamkommande ungdomar och deras platser går nu till andra nyanlända.

Tidningen Liljeholmen/Älvsjö berättade i början på december om ett annat kollektivboende för ensamstående kvinnor i Hägersten. Där bodde kvinnorna i stora sovsalar, utan möjlighet att laga någon egen mat. Situationen skapade missnöje bland de boende och i veckan flyttade kvinnorna ut.

– Vissa har hittat ett eget boende och vissa har vi erbjudit boende i tvåbäddsrum i Hässelby där man har möjlighet att laga sin egen mat. Vi tycker inte heller att sovsalar är en bra boendelösning. Men utifrån den bostadssituation vi har kommer vi att behöva använda det här boendet för att kunna erbjuda tillfälligt boende även framöver, säger Lisa Cadenius.

Och redan nästa veckan flyttar en ny grupp nyanlända in på boendet.

Vad får er att tro att det kommer att fungera bättre för dem som flyttar in nu?

– Vi gör det bästa av situationen utifrån de möjligheter vi har att ge ett tryggt boende och möjlighet till tak över huvudet. Vi kommer att använda det här boendet men vi ser det som en akut boendelösning. Däremot kan vi inte sätta en bortre tidsgräns på hur länge det kan bo där.