Tiden i förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa kortas från 30 timmar till 15 timmar per vecka i Sundbyberg. Föräldrar kan dock lägga om vistelsetiderna på förskolan så att barnen går 25 timmar i veckan – men då måste barnen följa skolans läsår och vara lediga vid alla skollov.

Barn som har börjat skolan, men som har en arbetslös eller föräldraledig mamma eller pappa, får i sin tur inte gå på fritids efter skolan. Reglerna om fritids har funnits tidigare men inte följts. Något det alltså ska ändras på nu.

Förändringarna, som träder i kraft 1 maj skulle innebära att Sundbyberg blir en av de kommuner i länet med kortast vistelsetid på förskolan för den här gruppen.

Social samvaro

Många upprörda föräldrar har hört av sig till Mitt i.

– Jag oroar mig för om om min dotter verkligen kommer att få tillräckligt med lek, social samvaro och pedagogisk verksamhet, säger Susanna Wennberg Lundh vars dotter Hedda skulle ha börjat på fritids i höst.

Susanna blir föräldraledig igen i april och har också en son i förskolan. Att sonen Fred får lite färre timmar i förskolan kan hon acceptera, men att dottern Hedda, som är fyra år äldre, inte får några timmar alls på fritids är hon mycket kritisk till.

– Det är mycket märkligt att min son som är två år kan få 15 eller 25 timmar i barnomsorgen, medan min dotter som är sex inte får gå på fritids, säger hon.

V är kritiska

Vänsterpartiet vände sig mot förslaget när det röstades igenom och är fortsatt kritiska till styrets beslut.

– Verksamheterna har utvecklats och har mer pedagogisk verksamhet än för 20-30 år sedan. Det handlar inte om barnpassning längre och att ändra på vistelsetiden bara för att någon får ett syskon slår hårt mot det äldre syskonet, säger Moisés Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg och ledamot i förskolenämnden.

Protestlista

En mamma från Stora Ursvik har startat en namninsamling mot förändringarna i förskolan. I början av veckan hade 361 personer skrivit under.

– Det är inte för föräldrarnas skull jag startade listan utan för barnens rätt till vänner och utbildning. De lär sig mycket mer på förskolan än vad jag som inte är utbildad förskollärare kan bidra med, säger hon.

Målet med insamlingen är att staden återgår till 30-timmarsveckor och att respektive familj får styra hur mycket tid deras barn är på förskolan. Listan kommer att skickas in till stadens politiker och tjänstemän.

Räcker inte

Att det går att lägga om schemat till 25 timmar i veckan tycker underlättar, men det räcker inte.

– Det är fortfarande en nedskärning och vi vet inte hur varje enskild rektor bedömer det. Jag anser att det är 15 timmar i veckan som gäller tills en rektor säger ja. Så vi kommer att fortsätta driva frågan, säger namninsamlingsmamman.

Efter kritiken: Beslutet ses över