Nytt besked: L säger nej till Applehuset

Liberalerna är helt emot Apples butik i Kungsträdgården. Det meddelar partiet med knappt en vecka kvar till valet. Och de är inte ensamma om att byta riktning, visar Mitt i:s valenkät.

  • Publicerad 11:44, 3 sep 2018

Förslaget om Apples flaggskeppsbutik är ute på samråd och kritiska röster från privatpersoner, organisationer och remissinstanser strömmar in.

Men hittills har majoriteten av partierna i stadsbyggnadsnämnden ställt sig försiktigt positiva eller neutrala till bygget. KD är det enda partiet som helt satt sig mot förslaget. Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet har istället lämnat in ett eget förslag.

L går emot förslaget

Men nu kommer Liberalerna med ett nytt besked. Partiet som tidigare ”sett på förslaget med visst intresse” går nu ut med ett tydligt nej.

– Vi kommer att gå emot förslaget. Det här handlar om en älskad mötesplats mitt i Stockholm, ett stockholmarnas vardagsrum på flera sätt. Vi måste slå vakt om det och göra Kungsträdgården till mer av en levande park för stockholmarna, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Enligt Liberalernas Björn Ljung riskerar parken att förlora sin prägel om butiken byggs. Partiet anser inte heller att det nuvarande förslaget överensstämmer med vad som tidigare föreslagits.

Samrådet fortsätter

Beskedet från Liberalerna innebär att det kan bli svårare för kommunfullmäktige att klubba igenom förslaget nästa år. Dessutom meddelar flera partier i Mitt i Stockholms politikerenkät att de vill stoppa bygget. Bland annat Miljöpartiet som var med och röstade igenom förslaget i stadsbyggnadsnämnden.

– Vi välkomnar att Apple vill etablera en flaggskeppsbutik i Stockholm och hjälper gärna till med att hitta en annan lämpligare plats, skriver partiet i ett mejlsvar.

Samrådstiden pågår fram till 12 september.

Fakta

Så tycker partierna om Applehuset

Moderaterna: Inväntar processen

Socialdemokraterna: Vill pröva förslaget

Miljöpartiet: Stoppa bygget helt 

Liberalerna: Stoppa bygget helt

Vänsterpartiet: Bygg men ändra planerna

Feministiskt initiativ: Stoppa bygget helt

Sverigedemokraterna: Stoppa bygget helt

Centerpartiet: Bygg men ändra planerna

Kristdemokraterna: Stoppa bygget helt

Källa: Mitt i Stockholms enkät
Visa merVisa mindre