KRITISK. Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) är inte nöjd med förvaltningsrättens beslut. Foto: Linda Gren/Sacharias Källdén

Nytt bakslag för ordningsvakter i Hornsberg

Förvaltningsrätten nobbar stadens överklagan om ordningsvakter i Hornsberg. Trygghetsborgarrådet är kritisk – och stänger inte dörren för att sätta in väktare istället.

  • Publicerad 12:51, 7 jan 2021

Följetongen om ordningsvakternas vara eller icke vara i Hornsberg, har nått vägs ände. För den här gången. Förvaltningsrätten avslog nyligen stadens överklagan av polisens rättsenhets beslut att neka tillstånd för ordningsvakter i området.

Mer skydd för badande i Hornsberg – men inga ordningsvakter

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) är besviken.

– Det är väldigt tråkigt att förvaltningsrätten  bekräftar polisens rättsenhet i deras avslag. Från stadens sida har vi nu gjort allt vi kan, vi har ansökt och överklagat. Mer än så här kan vi inte göra på grund av rådande lagstiftning. 

Vad betyder det, kommer ni ge upp försöken att få dit ordningsvakter?

– Att ge upp ligger inte för mig. Det är fullt möjligt att vi ansöker igen, men vi vet inte än. Men å andra sidan skadar det ju inte att ansöka, mycket av argumenten finns ju redan.

Det stora hoppet för staden är lagändring. I vår är det tänkt att nya förslag kring detta ska presenteras. Men det till trots så lär det inte bli någon ändring förrän kanske 2023 enligt Slottner.

– Den sätter vi mycket hopp till. I allra bästa fall så blir det såna förändringar som gör att vi kan göra Stockholm till ett enda stort förordningsområde. Men att ändra lagstiftningen lär ta tid, det blir säkert inte under den här mandatperioden så vi måste fortsätta att ansöka om nya förordningsområden, säger han.

Ny plan: Sätta in väktare i Hornsberg

Samtidigt har grönblåa majoriteten i stadsdelsnämnden gett förvaltningen i uppdrag att utreda om man kan sätta in väktare i området istället, vilket inte kräver samma tillstånd. Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsnämnden, hoppades att staden centralt skulle nappa på idén och att Hornsberg då skulle kunna bli ett pilotprojekt. Och Slottner är positiv till förslaget.

– Jag ser positivt på det, det är en bra tanke. Vi ser just nu över olika metoder för att kringgå regelverket, hur vi kan jobba med att öka tryggheten trots de avslag vi har fått och vi är inte färdiga med det arbetet. Men jag stänger inte dörren för väktare.