Nytt arbetssätt ska ge snabbare brottsutredningar

Snabbare lagföring. Så heter polisens nya, effektivare­ arbetsmetod som ska minska tiden från brott till dom vid enklare brott. Polisen utreder brotten direkt vid ingripandet.

  • Publicerad 09:37, 1 sep 2022

Den misstänkte får en direkt åter­koppling.

Första september började polisen med snabbare lagföring i polisområde Uppsala, vilket består av lokalpolisområdena Enköping/Håbo, Norduppland och Uppsala/Knivsta.

Arbetssättet som är ett regeringsuppdrag började på försök 2018 och har ökat successiv. Nästa år ska det ha spridit sig till hela Sverige.

Syftet är en snabbare fart genom rättskedjan för brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen.

Direkt återkoppling

Polisområde Uppsala börjar med brott där det inte finns någon målsägare för att få in ett hållbart arbetssätt och utökar sedan metoden till fler brottskategorier.

– Den misstänkte får en direkt återkoppling från samhället när denne har begått ett brott samtidigt som det blir enklare för den misstänkte att veta vad som förväntas, då information om när handlingarna blir klara i tingsrätten och när en rättegång planeras meddelas på plats, säger Arne Nolén, införandeansvarig för snabbare lagföring i polisområde Uppsala, på polisens hemsida.

På polisens hemsida framförs även fler vinster, så som att utredningsenheterna blir mindre belastade och kan lägga tid på grövre brott, bättre förundersökningar och att minnesbilden hos förhörspersonerna hålls färsk när ärendet kommer upp i domstol tidigare, samt att butiksägare kan få veta direkt vad som händer i ärenden.

En farhåga har varit mer tidsåtgång för polis i yttre tjänst, men återkoppling visar att så sällan är fallet.

Effektivt. Snabbare lagföring förkortar vägen från brott till dom. Genrebild. Foto: Mostphotos

Snabbare lagföring­

Ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården.

Metoden kortar tiden
från brott till dom, från
i genomsnitt 22 veckor till cirka sex.

Polisen gör sen klart utredningen på plats och ger den misstänkte direkt en preliminär tid för rätte­gång.

Källa: Polisen.se

Visa merVisa mindre

Släkting begärs häktad för skjutningen i Fanna

Nyheter En person häktades under torsdagsmorgonen för försök till mord. Mannen är misstänkt för skjutningen mot en bostad i Fanna i torsdags förra veckan.torsdag 6/10 11:57

Person anhållen för skjutningen i Fanna

Nyheter En person kunde under gårdagskvällen gripas av polis misstänkt för mordförsöket i Fanna. Polisen kallar frihetsberövandet för ett genombrott. – Det här är en avgörande del helt klart, säger Jonas...tisdag 4/10 12:37