Första september började polisen med snabbare lagföring i polisområde Uppsala, vilket består av lokalpolisområdena Enköping/Håbo, Norduppland och Uppsala/Knivsta.

Arbetssättet som är ett regeringsuppdrag började på försök 2018 och har ökat successiv. Nästa år ska det ha spridit sig till hela Sverige.

Syftet är en snabbare fart genom rättskedjan för brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen.

Direkt återkoppling

Polisområde Uppsala börjar med brott där det inte finns någon målsägare för att få in ett hållbart arbetssätt och utökar sedan metoden till fler brottskategorier.

– Den misstänkte får en direkt återkoppling från samhället när denne har begått ett brott samtidigt som det blir enklare för den misstänkte att veta vad som förväntas, då information om när handlingarna blir klara i tingsrätten och när en rättegång planeras meddelas på plats, säger Arne Nolén, införandeansvarig för snabbare lagföring i polisområde Uppsala, på polisens hemsida.

På polisens hemsida framförs även fler vinster, så som att utredningsenheterna blir mindre belastade och kan lägga tid på grövre brott, bättre förundersökningar och att minnesbilden hos förhörspersonerna hålls färsk när ärendet kommer upp i domstol tidigare, samt att butiksägare kan få veta direkt vad som händer i ärenden.

En farhåga har varit mer tidsåtgång för polis i yttre tjänst, men återkoppling visar att så sällan är fallet.