Nytt anrikt kondis öppnar på Söder

”Dellan” har länge varit en institution i Gustavsberg. Nu ska innerstadsfolket få uppleva samma som Värmdöborna då bagarsonen Robin Delselius öppnar nytt på Renstiernas Gata.

  • Publicerad 08:46, 16 nov 2016

I tre generationer har familjen Delselius försett Värmdöbor och sommargäster med bullar och bröd. ”Familjeimperiet” med bagerier/caféer/konditorier består av två i Gustavsberg, ett i Grisslinge samt ett sommarcafé i Stavsnäs. Och snart kommer ytterligare ett adderas: Robin Delselius på Södermalm.

– Jag har varit med sedan barnsben och kände att det var dags att starta upp något eget att vara stolt över, även om det är jättekul att jobba med familjen. Men de finns med och backar upp. Morbror har gett mig surdeg som har varit med i all oändlighet och morfar, som startade Delselius, har gjort all marsipan, säger han.

 

Det nya bageriet kommer att öppna i Munkens gamla lokaler på Renstiernas gata och på fredag är det premiär.
– Jag har bott på söder länge och att öppna i stan känns rätt. Lite nervöst är det, för det finns många bra ställen här, men jag vill gå tillbaka till det lite mer äkta kvartersbageriet och det ska nog gå bra. Vi brukar skämta och säga att vi är födda med mjöl i blodet!

 

Fakta

Andra bagerier/konditorier värda ett besök

Andra bagerier/konditorier värda ett besök på Södermalm

Wallins Bageri&Konditori

Klassiskt fikaställe på Ringvägen. Kanelbullen är en självskriven storsäljare men här finns även en rad andra bröd, bakverk och kakor.

Gunnarssons Specialkonditori

Gammal klassiker i bageri- och kondissammanhang. Kafédelens anonyma atmosfär vägs upp av en enorm bröddisk.

Konditori Bakverket

Frukost, lättare lunch eller en fin kopp kaffe? På Bakverket är allt bröd hembakat. Den omtyckta frukosten serveras hela dagen, med reservation för slutförsäljning.

Bageri Petrus

Ett härligt litet bager med genuint hantverk. Stort utbud av småkakor och något som måste prävas är det faranska bakverket koueng-Amman.

Visa merVisa mindre

– Jag vill satsa på egenproducerat för att skapa en äkta och genuin känsla av hembakat, precis som ett äkta kvartersbageri.

Men även om det är Robins egna låda, har familjeveteranerna varit med och hjälpt till – bland annat med sortimentet.

– Morfar och mamma har varit till stor hjälp, de har bland annat valt ut sina favoriter inför julen. Jag vill att mina gäster ska känna igen sig men ändå få uppleva något nytt och unikt som passar här på Söder, säger Robin.

FELIX BJÖRKLUND