Förra veckan föll domen mot den så kallade Nytorgsmannen i Södertörns tingsrätt.

Den 34-åriga mannen stod åtalad på 26 punkter, av dem gällde 24 våldtäkter som ska skett under 2019 och 2020. Bland annat i en bostad i Märsta. Han döms för sju av våldtäkterna – tre av normalgraden, två mindre grova och två oaktsamma. Våldtäkten mot en kvinna i Märsta är en av de sju som han döms för.

Döms på flera punkter

Han befinns även skyldig till bland annat sexuella övergrepp, sexuella ofredanden, grov fridskränkning, kränkande fotografering och barnpornografibrott.

Mannen frias på sex punkter från våldtäkt.

– Tingsrätten har i stor utsträckning bedömt att åtalet är styrkt, men inte delat åklagarens syn på hur brotten ska rubriceras. Flera av de brott som åklagaren bedömt som våldtäkter har tingsrätten bedömt som sexuella övergrepp, säger Kajsa Hällje, en av juristdomarna och ordförande i målet, i en kommentar.

Filmade övergrepp

Totalt döms 34-åringen för 35 brott. Påföljden blir fem års fängelse samt skadestånd om 1,1 miljoner kronor.

– Att mannen filmat en del av brotten har inte påverkat rubriceringen, men däremot straffvärdet, säger Kajsa Hällje.

Nytorgsmannen är tidigare ostraffad och rörde sig ofta i Stockholm krogliv. Det var i samband med ett misstänkt narkotikabrott som polisen på hans telefon fann filmer av övergrepp på sovande och medvetslösa kvinnor.

Yrkade på 12 års fängelse

I november 2020 häktades mannen, misstänkt för ett stort antal våldtäkter som ska ha skett i bland annat Märsta, i söderort och i hans lägenhet på Södermalm.

Genom bland annat tekniska undersökningar av mannens telefon, samt att polisen bad allmänheten om mer information, kunde fler offer identifieras.

Åklagaren yrkade i rätten på 12 års fängelse.