Åsa Strand (mitten) och föräldrarföreningen tv fick pris av kommunen (th) Foto: Läsarbild Enebybergs skola

Nytänkande skolor prisas av Danderyds kommun

I går fick Enebybergs skola och Nora Herrgårds förskola Utbildningsnämnden kvalitetsutmärkelse. Kommunen vill uppmärksamma skolornas nytänkande, engagemang och professionalism.

  • Publicerad 11:34, 18 sep 2018

Varje år delar Utbildningsnämnden i Danderyds kommun ut sin kvalitetsutmärkelse till förskolor och skolor i Danderyd som utmärkt sig under året. Igår gratulerades årets mottagare – Enebybergs skola och Nora Herrgårds förskola – med blommor, varsin glasskulptur och totalt 100 000 kronor. Åsa Strand, som är rektor, på Enebybergs skola, säger att utmärkelsen var välbehövlig efter alla problemen med mögel på Hagaskolan, som ingår i skolenheten Enebyberg.

– Vi är otroligt stolta! Det är alltid roligt att vinna utmärkelser, men i år var det extra roligt eftersom lokalfrågan har tagit så mycket tid och energi från oss. Så vi fick en energiboost av det här, säger hon.

Åsa Strand, rektor på Enebybergs skola som utgörs av Eneby, Haga, Paviljongen och Brage.

I Utbildningsnämndens motivering står det att skolan får priset för sitt arbete med elevinflytande och motivation.

– Det vi har gjort egentligen, om jag backar bandet lite, är att ta tag i ett problem som visade sig i vår årliga elevenkät.  Vi hade bara omkring 50 % av eleverna som instämde i påståenden om att skolan jobbade med elevinflytande och motivation. Då bestämde vi oss för att satsa på detta, och det har vi gjort på olika sätt, berättar Åsa Strand.

Bland annat har Enebybergs skola infört en lektion i veckan då samtliga elever, från förskoleklass till sexan, får arbeta med elevråd, klassråd, värdegrund och planering av undervisning. Ett konkret resultat av det var att elever och personal tillsammans såg till att rasterna blev roligare genom att uppföra en rastbod med roliga saker i och ett stort fiaspel på skolgården.

I senaste enkäten var det hela 90 % av eleverna som tyckte att skolan jobbade med elevinflytande och motivation.

– Elevinflytande och motivation är svårt. Det ser vi också på de andra skolorna att de ligger lågt. Så helt plötsligt händer det! Vi tycker det är jätteroligt och föräldrar och barnen tycker det är jättehäftigt att det hänt!

Ni får 60000 kronor. Vad ska ni göra med dem?

– Det har vi inte bestämt än. Men i linje med vårt demokratiska arbetssätt ska elever och personal bestämma det tillsammans.

Nora herrgård förskola får utmärkelsen ”för sitt utvecklingsarbete som innefattar allt ifrån lärmiljöer, projektinriktat arbetssätt, digitalisering, normkritiskt förhållningssätt och systematiskt kvalitetsarbete.”